spot_img
AcasăEuropaCatalonia își va declara independența la 48 de ore dacă voturile de...


Catalonia își va declara independența la 48 de ore dacă voturile de la referendum vor fi pro

Regiunea autonomă Catalonia, una dintre cele mai bogate zone ale Spaniei, atât din punct de vedere cultural, cât și industrial, este pregătită să-și declare independeța imediat după referendumul din 1 octombrie, dacă rezultatul acestuia va fi pentru separarea de statul spaniol, a anunțat marți coaliția de guvernare a regiunii, citată de Reuters.

Criza economică a Spaniei din ultimii ani a determinat o creștere a numărului de persoane care își doresc independența deplină a Cataloniei. Președintele catalan, Carles Puigdemont, a anunțat luna trecută că referendumul ce va avea loc pe 1 octombrie va adresa alegătorilor următoarea întrebare: „Vrei ca regiunea Catalonia să fie un stat independent sub forma unei republici?”.

Guvernul conservator spaniol condus de prim-ministrul Mariano Rajoy a promis că o să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a opri referendumulu, susținând că ar fi o încălcare a constituției țării.

„Pentru toți catalanii, pentru toți spaniolii, vreau să vă spun să vă mențineți încrederea în viitor, deoarece iluziile autoritate… nu vor înfrânge niciodată seninătatea și armonia statului nostru democratic”, a declarat miercuri Mariano Rajoy, citat de The Guardian.

De cealaltă parte, Carles Puigdemont, președintele guvernului catalan, le-a spus susținătorilor că indiferent de rezultatul referendumului nimic nu va mai fi la fel după acesta:

„Pe 1 octombrie nu va mai fi niciun accident de tren, va exista un tren care ar putea rămâne în impas, care este trenul sistemului actual, al actualului status quo, dar va exista un alt tren care își va continua drumul pe șine. Chiar dacă <nu> câștigă, nimic nu va mai fi la fel, deoarece lucrurile s-au schimbat deja”, a declarat Carles Puigdemont, citat de euronews.com.

Curtea Constituțională a Spaniei și guvernul de la Madrid au blocat mișcările secesioniste anterioare, iar guvernul a declarat că va bloca orice altă încercare de a organiza un referendum.

Dacă tabăra „DA” va ieși învingătoare, guvernul regional catalan intenționează să declare independența în termen de 48 de ore, iar dacă cei contra independenței vor câștiga, atunci se vor organiza alegeri anticipate pentru formarea unui nou guvern regional.

Proiectul de lege nu stabilește niciun nivel de participare minimă pentru ca rezultatul referendumului să fie valabil.

În 2014, Catalonia a organizat alegeri fără caracter obligatoriu cu privire la independența regiunii în ciuda presiunii venite de la Madrid. În timp ce peste 80% au fost de acord cu separarea de Spania, participarea la referendum a fost scăzută, de aproximativ 2,2 milioane de persoane din cei 5,4 milioane de alegători potențiali.

Cetățenii catalani care sunt pentru independență consideră că regiunea Catalonia trimite către bugetul de stat foarte mulți bani, însă primește înapoi foarte puțin.


RELATED ARTICLES