Sumele de bani destinate investițiilor în imobiliare la nivel global au scăzut în ultimul an pentru prima dată după 2011, în special în Europa, ca urmare a reducerii ofertei de creditare din partea băncilor, conform unui raport publicat marți de compania de brokeraj Cushman&Wakefield Inc, citat de Bloomberg.
Băncile oferă mai puține credite față de perioada anterioară, mai ales în cazul proiectelor imobiliare cu risc ridicat, se arată în raportul citat.
Per total, 435 de miliarde de dolari reprezintă îmrpumuturile noi și obligațiunile disponibile pentru investiții în proiecte imobiliare comerciale, cu două procente mai puțin decât anul trecut. Pentru prima dată, capitalurile destinate investițiilor din imobiliare din America le-au depășit pe cele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, urmare a întăririi dolarului, potrivit raportului companiei de brokeraj.
Investitorii au alocat constant mai mulți bani în imobiliare după criza financiară din 2008, fiind stimulați de diminuarea randamentelor obligațiunilor suverane sau corporatiste. Creșterea dobânzilor din SUA și incertitudinile politice au încetinit acest trend.
„Pe măsură ce ciclul sectorului imobiliar intră într-o etapă de maturizare pe multe piețe mari, atenția investitorilor trece de la atragerea de fonduri noi la identificarea și alocarea capitalului alocat sectorului”, explică analiștii Cushman & Wakefield.
Împrumuturile acordate de bănci și alte companii financiare au crescut în 2014-2016, dar această tendință pare să se fi moderat în 2016, odată cu scăderea volumului tranzacțiilor.
Calculate în euro, sumele atrase prin emisiuni de titluri în regiunea Europei, a Orientului Mijlociu și Africii a rămas neschimbată față de anul trecut, potrivit raportului. În schimb, emisiunile de titluri destinate sectorului imobiliar al Americilor au urcat cu 8,2%, investitorii căutând protecție față de accelerarea inflației în SUA.