spot_img
AcasăEuropaBrexit: Liderii Uniunii Europene nu vor discuta cu Marea Britanie până când...


Brexit: Liderii Uniunii Europene nu vor discuta cu Marea Britanie până când aceasta nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona

Uniunea Europeană refuză să se întâlnească cu reprezentanţii Regatului Unit pentru a discuta despre modalitatea de gestionare a ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. Decizia a fost luată astăzi la Berlin de către liderii Germaniei – cancelarul Angela Merkel, Franţei – preşedintele Francois Hollande şi Italiei – premierul Matteo Renzi.

Doamna Merkel a declarat: „suntem de acord cu faptul că articolul 50 din tratatul european este cât se poate de clar – un stat-membru care doreşte să părăsească Uniunea Europeană trebuie să notifice Consiliul European. Nu pot fi întreprinşi alţi paşi până când nu are loc invocarea acestui articol. Doar atunci Consiliul European emite cadrul necesar sub care termenii ieşirii vor fi negociaţi. Asta înseamnă că, şi suntem toţi trei de acord asupra acestui punct, nu vor avea loc discuţii informale sau formale până când nu va primi cererea oficială de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, transmite AP.

Decizia de astăzi este o replică dată d-lui Cameron, care a declarat că ţara domniei sale nu este încă pregătită să declanşeze procedura de ieşire, fiind nevoită, mai întâi, să „determine tipul de relaţie pe care dorim să-l avem cu Uniunea Europeană.” De aceea, succesorul d-lui Cameron va trebui să negocieze termenii părăsirii blocului comunitar. Totuşi, premierul britanic va participa la summit-ul şefilor de state şi guverne de marţi, de la Bruxelles, urmând ca miercuri să aibă loc o adunare a celorlalţi 27 de membri rămaşi.

 

 

 


RELATED ARTICLES