spot_img
AcasăEuropaDe la 15 iunie vor fi eliminate taxele roaming în toate țările...


De la 15 iunie vor fi eliminate taxele roaming în toate țările membre UE

Parlamentul European a votat eliminarea completă a taxelor roaming pentru consumatorii europeni, utilizatori de telefonie mobilă, începând cu data de 15 iunie a.c., conform unui comunicat al biroului de presă al instituției europene.

În sesiunea plenară de la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat joi acordul informal cu Consiliul UE cu 549 voturi pentru, 27 voturi contra și 50 de abțineri. Așadar, europenii vor putea să vorbească la telefon, să trimită SMS-uri sau să acceseze Internetul de pe mobil în toate țările membre Uniunii Europene fără să le fie percepute taxe suplimentare.

Prin acordul informal dintre Consiliul EUropean și Parlamentul EUropean au fost plafonate prețurile maximale pe care companiile de telefonie mobilă și le pot aplica reciproc în regim de roaming. Aceste tarife se regăseau indirect în costul final al facturii consumatorului.

Începând cu data de 1 iunie a.c. apelurile telefonice vor putea fi taxate cu maximum 3,2 centi pe minut, în timp ce pentru SMS-uri se va percepe maximum 1 cent. În ceea ce privește Internetul pentru telefonia mobilă, tarifele maxime pentru aces serviciu vor scădea treptat, în decursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB, în 15 iunie 2017, la 2,5 euro pe GB, în 1 ianuarie 2022.

În ultimii deceniu, tarifele percepute de către operatorii de telefonie mobilă au scăzut cu aproape 90%.

Noile reglementări împiedică, de asemenea, pe cetățenii unei țări să încheie un contract cu o companie de telefonie mobilă cu sediul în altă țară unde tarifele sunt mai mici.


RELATED ARTICLES