spot_img
AcasăEuropaStatele din Europa Centrală şi de Est, în competiția pentru delocalizarea industriei...


Statele din Europa Centrală şi de Est, în competiția pentru delocalizarea industriei financiare londoneze post-Brexit

Statele din Europa Centrală și de Est (ECE) speră să atragă cât mai multe locuri de muncă după ce efectele Brexitului se vor resimţi în piața muncii din Marea Britanie, se arată într-un comentariu al Bloomberg.

Marile companii de servicii financiare din Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexit-ului, au în vedere mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare din Europa, precum Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg.

În acest timp, Polonia, Ungaria și Cehia concurează și ele pentru obținerea locurilor de muncă mai ales din zona managementului mediu a industriei financiare și a serviciilor tehnice, unde salariile nu sunt foarte mari, dar sunt mult mai multe locuri vacante.

Companii de renume, printre care Goldman Sachs Group, filiala din Polonia sau cea a Pfizer din Cehia, vor concura la majorarea numărului de angajați în regiune. Până în anul 2025, aproximativ un milion de persoane s-ar putea adăuga angajaților din sectorul financiar, juridic, de cercetare, design sau alte domenii din ECE, potrivit datelor eliberate de Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia.

„Vorbim cu bănci, companii de asigurări și fonduri de investiții care vor să își mute peste hotare operațiunile de middle office. Principalul factor care stă la baza deciziei lor este Brexitul”, a declarat Pawel Panczyj, consultant HR pentru Bloomberg.

Strategia de atragere a locurilor de muncă care se vor desființa în Londra este condusă de Polona, care are deja 936 de centre de profil, cu 212.000 de angajați, și ar urma să ajungă la 300.000 de angajați până în 2020, susține ABSL.

Polonia este deja o destinație importantă pentru bănci, evaluările privind locurile de muncă din domeniul financiar transferate aici din țările occidentale variind între 35.000 și 45.000 în ultimii ani. Băncile din Elveția, precum Credit Suisse și UBS sunt unele dintre firmele care au în Polonia servicii externalizate importante în domeniul IT și administrativ.

 


RELATED ARTICLES