Până în luna septembrie a acestui an, fluxurile de capital provenite din Asia au crescut 57% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 13,5 miliarde de euro, tendinţa fiind în continuare ascendentă, conform primelor estimări ale companiei de consultanţă Savills. România este atractivă din punct de vedere al investițiilor imobiliare.
La acest avans a contat vânzarea de către fonul de investiții Blackstone a lanțului logistic pan-european Logicor către China Investment Corp (CIC) contra a 12,12 miliarde euro, cea mai mare tranzacție din sectorul imobiliar european.
După cum era de aștept, grosul investițiilor este absorbit de către Marea Britanie și Germania, cu 65% din total în ultimele 12 luni.
Tinţa investitorilor asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est. Volumul este ridicat în special în Cehia, graţie celor două mari tranzacţii semnate la sfârşitul anului trecut: achiziţionarea de către fondul suveran de investiţii din Singapore GIC a portofoliului P3 Logistic Parks pentru 375 milioane de euro şi cumpărarea de către CEFC China Energy co a clădirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro.
Un interes crescut se remarcă şi pentru Polonia, România şi Slovacia. Investiţiile asiatice în România vizează în principal proiecte rezidenţiale În România, valoarea activelor logistice achiziţionate de CIC în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara de la Blackstone, cea mai mare tranzacţie din istoria imobiliară a Europei, a fost de 48 de milioane de euro. Ministerul Economiei din România a anunţat în iunie 2016, în cadrul unei reuniuni de cooperare economică, că investorii din China au convenit să investească peste 118 milioane de euro în cinci noi proiecte în România, inclusiv o fabrică de componente auto în Braşov, un complex imobiliar în Bucureşti în valoare de 23 de milioane de euro şi o centrală solară. În prezent investitorii chinezi sunt deja implicaţi în proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavodă, precum şi un proiect imobiliar în Craiova.
Birourile şi segmentul logistic preiau conducerea, a dispărut interesul pentru retail În timp ce apetitul puternic pentru birouri a rămas relativ neschimbat, reprezentând 52% din totalul investiţiilor asiatice în Europa în ultimele 12 luni, interesul pentru activele comerciale a scăzut drastic (2% în ultimele 12 luni, faţă de 41% în 2007). Această nouă distribuire de la retail la logistică reflectă creşterea comerţului electronic şi necesitatea inerentă pentru centre de distribuţie.
„Ne aşteptăm ca apetitul investitorilor asiatici pentru piaţă europeană să continue să crească în 2018, datorită unor evoluţii pozitive ale pieţei imobiliare, a căutării randamentelor mai mari şi a nevoii de diversificare a investiţiilor”, a declarat Lydia Brissy, European Research Director la Savills. Potrivit Savills, în ciuda noilor reglementări financiare restrictive, activitatea investiţională chineză în Europa nu îşi va pierde avântul. Cu toate acestea, va fi gândită strategic şi va fi în concordanţă cu iniţiativele politice cheie ale guvernului, cum ar fi One Belt One Road, bazată pe conectivitatea şi cooperarea între ţările euroasiatice. În timp ce Hong Kong îşi menţine independenţa judiciară strictă faţă de continent, va juca din ce în ce mai mult rolul de intermediar financiar global al Chinei.