Asasinarea joi seară unui polițist de către un jihadist chiar pe bulevardul-simbol al Parisului, Champs-Elysees, a provocat scurtarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din Franța, care se vor desfășura duminică. Primul tur se anunță foarte strâns, diferența dintre primii patru candidați fiind plaja de eroare statistică.
Republicanul Francois Fillon, naționalista Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron și socialistul Benoit Hamon și-au anulat toate manifestările care erau planificate pentru vineri, dar toți au făcut declarații în fața camerelor de vederi despre planurile de luptă împotriva terorismului. Singurul candidat din top 5, comunistul Jean-Luc Melenchon a spus că nu va ceda în fața „panicii” și își va continua nestingherit programul electoral pentru ziua de vineri. În Franța, ca și în România de aștfel, sâmbata, cu o zi înaintea alegerilor, este interzisă campania electorală.
Melenchon și Fillon nu pot spera decât să prindă un loc secund pentru a intra în runda finală care va avea loc pe 7 mai, Le Pen și Macron fiind pe primele două locuri în sondajele de opinie din ultimele săptămâni. Atacul terorist, în care un polițist a murit și alți doi răniți grav, poate schimba pe ultima sută de metri ordinea la sosirea din cursa electorală e principalilor candidați, spune Bruno Jeanbart, de la institutul de sondare a opiniei publice, OpinionWay.
„Cred că aceste alegeri sunt destul de instabile, ceea ce ar putea încă face ca lucurile să se miște. Marine Le Pen este în special de urmărit”, a declarat Jeanbart pentru Bloomberg.
Atacul de joi, revendicat de Stat Islamic, cu focurile de armă trase de către militantul islamist și omorârea lui în timp ce încerca să scape, a avut loc în timp ce candidații erau în timpul unei dezbateri televizate. Reacțiile lor de moment au evidențiat pe de-a întregul diferențele dintre ei.
Imediat după atac, Le Pen a reluat apelul pentru controlul frontierelor și represiuni împotriva radicalismului islamic. Macron a spus că planurile ei sunt „un nonsens” și el ar îmbunătății serviciile de informații cu o centralizare a forțelor anti-teroriste. Fillon dorește o cooperare mai bună cu Rusia și Iran. Melenchon a spus că cel mai bun răspuns ar fi ca Franța să nu capituleze în fața violenței și că el va continua campania cu evenimentele programate pentru ziua următoare cu o petrecere a susținătorilor săi în Paris.
Vineri, Le Pen și Fillon au insistat amândoi că Franța este „în război”. Le Pen a acuzat guvernele precedente care au fost „slabe și inadecvate” și a cerut președintelui Francois Hollande să reintroducă controlul la granițe și să-i aresteze pe suspecții radicalizați, ca un ultim act de guvernare. Fillon a spus că va menține stare de urgență introdusă în noiembrie 2015, când islamiști înarmați au omorât 130 de persoane în Paris.
„Suntem într-un război care va dura: inamicul este puternic, rețelele sale sunt adânci iar complicii lor trăiesc printre noi”, a spus el. „Unii par să nu priceapă cât de înrădăcinat este răul care ne atacă și că intenționez să-l combat cu o mână de fier”.
Macron a tars atenția împotriva „căderii în exagerare” și a spus că el este gata să rezolve amenințarea teroristă cu o „viziune clară și obiective precise.”
Președintele SUA Donald Trump a intervenit și el printr-o postare pe Tweeter spunând că atacul „va avea mari repercusiuni asupra rezultatului alegerilor prezidențiale”.
Fără s-o numească direct, premierul Bernard Cazeneuve a atacat pozițiile anti-europene ale lui Le Pen. El a cerut sprijinul întregii Europe, spunând că „unitatea este cea mai bună cale de a combate terorismul”.
Le Pen a dominat topul preferințelor francezilor pentru primul tur, prin programul ei care prevede eliminarea imigrației ilegale și apărarea culturii franceze – în același timp militează pentru scoaterea țării din zona euro.