spot_img
AcasăEuropaNadya Savchenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare


Nadya Savchenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare

Pilotul ucrainean arestat în iulie 2014 în Rusia a fost condamnat de tribunalul orăşenesc din Doneţsk, localitate aflată în sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Ucraina, la 22 de ani de închisoare. Nadya Sanchenko a fost găsită vinovată de moartea jurnalistului rus Igor Korneliuk şi a regizorului Anton Voloşin.

Procurorii susţin că aceasta a transmis coordonatele cu ajutorul cărora militarii ucrainieni au reuşit să-i repereze pe cei doi şi să-i ucidă cu tiruri de artilerie. Savchenko a negat categoric acuzaţiile pe parcursul procesului susţinând că în acel moment se afla deja în mâinile rebelilor. Judecătorii au respins argumentele apărării şi au dat dreptate procurorilor.

Pilotul – care este şi deputat în Rada Supremă de la Kiev şi membru al delegaţiei Ucrainei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – a protestat faţă de procesul intentat de autorităţile de la Moscova, intrând în greva foamei de mai multe ori. Şi liderii occidentali au protestat împotriva acţiunii militanţilor din Donbass afirmând că procesul este motivat politic şi cerând eliberarea imediată a acesteia.

Guvernul de la Kiev nu recunoaşte verdictul pe care îl cataloghează ca fiind „infam.” În schimb, preşedintele ucrainean Petro Poroshenko, într-un mesaj video, a declarat că este dispus să predea doi prizonieri ruşi, „participanţi la agresiunea din estul ţării”, în schimbul Nadyiei Savchenko.


RELATED ARTICLES