PIB-ul Zonei Euro a crescut în ultimul trimestru din 2016 cu 0,4%, a transmis marți Oficiul Statistic al Uniunii Europene, Eurostat. Aceste date arată fragilitatea revenirii economiei celor 19 state care folosesc moneda unică, se arată în știrea agenției Bloomberg. Aceasta este sub estimarea din 31 ianuarie și urmează unei creșteri tot de 0,4% în trimestrul precedent.
După ce Zona Euro a fost afectată anul trecut de incertitudinile de la nivel global, prognoza pentru 2017 nu este optimistă, date fiind aprecierea cotațiilor petrolului, expansiunii curentelor populiste în unele state importante din UE și rscurile asociate Brexit și a politicii promovate de SUA.
„Creșterea inflației va eroda veniturile și consumul privat”, a declarat Matthias Thiel, un economist al BNP Paribas din Londra. „Nu avem multe detalii, dar comentariile oficiului de statistică german sugerează că scăderile s-ar datora importurilor masive. Aceasta implică însă fundamente bune pentru menținerea creșterii economice”.
Investitorii nu au fost luați însă prin surprindere, cotația monedei euro rămânând relativ constantă în raport cu dolarul la 1,0617 unități, după comunicatul Eurostat.
Datele din ultimul trimestru s-au situat sub așteptări pentru Germania, Italia și Olanda, trei din primele cinci economii europene. PIB-ul Greciei s-a contractat cu 0,4%, față de o estimare de creștere cu 0,4%. Andreas Rees, economist la Unicredit, consideră că revizuirea în scădere a creșterii din Zona Euro se datorează în cea mai mare parte perfomanțelor mai slabe ale Germaniei, dar care au fost cauzate de vacanța de iarnă. „Este un fenomen care va fi corectat în trimestrele următoare”, spune el. „Fundamentele economice sunt solide iar ritmul de creștere al comerțului global se accelerează în ultima perioadă”.