spot_img
AcasăEuropaRatingul țărilor din Europa Centrală și de Est ar putea fi influențat...


Ratingul țărilor din Europa Centrală și de Est ar putea fi influențat de Brexit

Ieșirea Marii Britanii din structurile Uniunii Europene, fondurile de coeziune destinate statelor din Europa Centrală și de Est, în cadrul noului ciclu bugetar UE care va demara din 2021, se vor reduce în mod cert și în plus vor fi condiționate de îndeplinirea unor cerințe, ceea ce ar putea afecta ratingul acestor țări, consideră agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings.

În ultimul deceniu, țările din CEE, mai ales cele din grupul de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), au beneficiat de pe urma fondurilor structurale și de investiții venite de la UE. Aceste fonduri au ajutat regiunea să facă față destul de bune crizei financiare globale și de asemenea au sprijinit creșterea economică în CEE, contribuind la construcția infrastructurii și la ridicarea standardului de viață.

Dacă transferurile se vor reduce, acesta ar putea pune presiuni pe termen lung asupra bugetelor, ca urmare a nevoii de investiții semnificative în infrastructură, ceea ce ar provoca o dezechilibrare a balanței fiscale și în cele din urmă creșterea împrumuturilor guvernamentale și a datoriei publice.

„Ca urmare, creșterea economică potențială ar putea să se diminueze pe termen mediu, întârziind și mai mult convergența veniturilor și pe cale de consecință creșterea ratingurilor, în special dacă guvernele din regiune vor prefera să nu respecte condițiile asociate cu granturile de la UE”, a declarat analistul S&P Global Ratings, Felix Winnekens.

Chiar dacă se așteaptă ca ritmul de creștere în CEE să fie superior celui înregistrat pe ansamblu de Uniunea Europeană în următorii patru ani, 2,9% în medie pe an pentru CEE față de 2,3% pentru UE-28, analiștii S&P avertizează că ritmul mediu de creștere în regiunea CEE va încetini la 2,7% în 2020, de la aproximativ 3% în 2017.

Pentru a stimula procesul de convergență a veniturilor va fi nevoie de o creștere semnificativ mai puternică decât în restul Europei. Cu toate acestea, mai mulți factori vor frâna creșterea potențială în regiunea CEE, susțin analiștii S&P. În timp ce ritmul de creștere a productivității în regiune a încetinit, factorii demografici vor începe și ei să afecteze creșterea economică în următorii ani.


RELATED ARTICLES