spot_img
AcasăEuropaRomânia, codașa UE: Țara noastră se află pe ultimele locuri după nivelul...


România, codașa UE: Țara noastră se află pe ultimele locuri după nivelul pensiei de urmaș

Valoarea medie a unei pensii de urma în 2014 la nivelul Uniunii Europene a fost de 431 de euro pe cap de locuitor, pe ultimele locuri în clasament situându-se țări cu sume mai mici alocate de 60 de euro, respectiv România (51 euro/locuitor), Marea Britanie (34 euro) și Estonia (9 euro), conform datelor publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Statele care au alocat cea mai mare sumă pentru pensia de urmaș pe cap de locuitor sunt Luxemburg (1.608 euro/locuitor) și Danemarca (1.039 euro/locuitor).

În Uniunea Europeană, au fost alocați circa 220 de miliarde de euro în 2014 pentru pensiile de urmaș, acesta reprezentând aproximativ 6% din suma totală cheltuită pentru beneficiile sociale. Nivelul alocat este asemănător cu cel cheltuit pentru șomaj (5%) și dizabilități (7%).

Ponderea pensiilor de urmaș în suma totală cheltuită pentru beneficiile sociale variază de la peste 10% în Polonia și Grecia la mai puțin de 0,5% în Marea Britanie și Estonia. România se situează sub, dar în apropiere, de media din UE, devansând țări precum Olanda, Finlanda, Irlanda sau Suedia, scrie Agerpres.


RELATED ARTICLES