spot_img
AcasăEuropaRomânia, pe locul 10 în UE la producția de energie provenită din...


România, pe locul 10 în UE la producția de energie provenită din surse regenerabile

Începând cu 2004, ponderea resurselor regenerabile din consumul final de energie a crescut semnificativ în toate statele membre. Comparativ cu anul anterior, aceasta a crescut în 22 din 28 de state membre UE.
În 2015, România s-a clasat pe locul 10 la nivelul UE în funcție de producția de energie regenerabilă, aceasta având o pondere de 24,8% din consumul final, conform datelor publicate marți de Eurostat.
Suedia a înregistrat cea mai mare cotă de energie regenerabilă din total consum final din Uniunea Europeană, mai mult de 53,9% din totalul energiei consumate în 2015. În urma Suediei se află Finlanda, cu 39,3%, Letonia, cu 37,6%, Austria, cu 33% și Danemarca, cu 30,8%. La polul opus, țările cu cele mai mici ponderi de energie regenerabilă din consumul final au fost Luxemburg și Malta (amândouă având un procentaj de 5%), Olanda (5,8%), Belgia (7,9%) și Marea Britanie (8,2%).
Fiecare stat membru își are propria țintă a producției de energiei regenerabilă până în 2020, în funcție de punctul de unde a pornit, potențialul de folosire a energiei regenerabile și performanțele economice. România și alte 10 state din UE și-au îndeplinit deja obiectivele fixate, respectiv Bulgaria, Cehia, Danemraca, Estonia, Croația, Italia, Lituania, Ungaria, Finlanda și Suedia, toate având peste un sfert din consum provenind din resurse „verzi”.
Performanțele cele mai bune în atingerea obiectivelor au fost înregistrate în Austria și Slovacia, țări ce se află la 1 punct procentual de ținta pentru 2020. De cealaltă parte, Olanda se află la 8,2 puncte procentuale de obiectivul stabilit, Franţa la 7,8 puncte, Irlanda şi Marea Britanie la 6,8 puncte, iar Luxemburg la 6 puncte procentuale.


RELATED ARTICLES