spot_img
AcasăEuropaUE finanțează producătorii de fructe afectați de embargoul rusesc cu 70 de...


UE finanțează producătorii de fructe afectați de embargoul rusesc cu 70 de milioane de euro

Comisia Europeană prelungește programul de sprijin acordat producătorilor de fructe perisabile ce sunt afectați de interdicția importurilor impusă de autoritățile rusești. Se vor aloca așadar subvenții de până la 70 de milioane de euro până în iunie 2018, se arată în comunicatul emis de către executivul european.

Măsurile de susținere au fost introduse inițial de către executivul european în urma interdicției importurilor rusești din august 2014. Programul prelungit include până la 70 de milioane de euro pentru producătorii de fructe din UE și oferă o plasă de siguranță pentru producătorii care nu găsesc o piață pentru desfacere ca urmare a embargoului rusesc. Totodată, vor fi subvenționați cultivatorii europeni de pomi fructiferi care aleg, de exemplu, să distribuie produsele în exces organizațiilor (de exemplu, societăți de caritate, școli etc.) sau să le folosească în alte scopuri (pentru hrana animalelor, compost, prelucrare etc.).

Prelungirea programului completează alte măsuri excepționale de sprijin pentru piața agricolă, legate de embargoul rusesc, care au îmbunătățit situația pieței culturilor nepermanente, de obicei cea a legumelor.

Embargoul alimentar rus a început în 2014 și a fost introdus în trei etape: începând cu 2014 în UE, SUA, Australia, Canada și Norvegia. În 2015, Rusia a interzis importul produselor din Islanda, Muntenegru, Albania și Liechtenstein, iar în 2016 și Ucraina a căzut sub embargou.

În 29 iunie a.c., a intrat în vigoare decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile economice sectoriale împotriva Rusiei până în 2018.

Anterior, pe data de 19 iunie a.c., Consiliul UE a decis să prelungează pentru un an restricțiile ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia va continua să răspundă sancțiunilor UE până la sfârșitul anului 2018.


RELATED ARTICLES