spot_img
AcasăEuropaZona euro: Consumatorii încă preferă plățile cu numerar


Zona euro: Consumatorii încă preferă plățile cu numerar

Plățile în numerar încă domină achizițiile realizate de consumatorii de la nivelul zonei euro, cu toate că multe țări din Vest încep să se îndrepte rapid către plățile electronice, conform unui sondaj publicat de către Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Datele indică faptul că zona euro se mișcă cel mai lent în direcția renunțării la plățile în numerar, fiind devansată de SUA, Marea Britanie, Australia și Canada.

Circa 79% dintre tranzacțiile la punctul de vânzare au fost realizate în numerar în zona euro anul trecut. În ceea ce privește Germania, economia cea mai mare din UE, ponderea tranzacțiilor cu numerar a fost 80%, dovadă a reticenței germanilor la decizia BCE de a scoate din circulație bancnota de 500 de euro. Acest lucru a fost perceput drept primul pas spre renunțarea treptată la numerar.

Olandezii și estonienii sunt cei care utilizează cel mai puțin numerarul la plată în zona euro. În 2016, mai puțin de jumătate din tranzacțiile făcute în aceste două țări au fost făcute cu numerar.

Numerarul este atât de vital în zona euro, conform BCE, încât un consumator obișnuit poartă în orice moment în portofel cel puțin 65 de euro, iar un consumator din Germania peste 100 de euro.

La polul opus, în Suedia doar 15% din tranzacțiile la punctul de vânzare au fost făcute cu numerar. În ultimii ani, s-a înregistrat o scădere constantă a numerarului în circulație în Suedia.

După ce au trecut prin două războaie mondiale și hiperinflație, germanii conservatori și economici se bazează pe în mare măsură pe plățile cu numerar și chiar și în cazul produselor bancare preferă produsele simple de economii, în special depozitele de numerar.
„Rezultatele sondajului sugerează că viteza cu care astfel de plăți au fost îmbrățișate în unele țări înseamnă că odată ce cardurile de plată și terminalele vor avea și capacități contactless, ponderea plăților contactless ar putea crește semnificativ”, se arată în documentul publicat pe pagina web a BCE.

Plățile contactless reprezintă deocamdată doar 1 procent din vânzări, ceea ce sugerează că orice schimbare va fi una care va avea nevoie de o perioadă lungă de timp.RELATED ARTICLES