spot_img
AcasăFără categorieRevista Presei 17-21 iulie 2017


Revista Presei 17-21 iulie 2017

Deficitul de cont curent a urcat cu aproape 15%, in primele cinci luni din acest an

logo-agerpres

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 1,969 miliarde euro, in primele cinci luni din acest an, in crestere cu 14,8%, comparativ cu perioada similara din 2016, se arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) remis, vineri, AGERPRES. ”In structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 581 milioane euro, balanta veniturilor secundare si balanta serviciilor s-au incheiat cu excedente mai mici cu 294 milioane euro, respectiv cu 197 milioane euro, iar balanta veniturilor primare a inregistrat un deficit mai redus cu 817 milioane euro”, se arata in document. In perioada ianuarie — mai 2017, datoria externa totala a crescut cu 1,876 miliarde euro.
Sursa: Agerpres

Fitch a confirmat ratingul Romaniei la „BBB minus”, cu perspectiva stabila

news.ro logo

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la „BBB minus”, perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la „F3”. „Ratingul de tip investment grade atribuit Romaniei este sprijinit de nivelul, inca moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil si indicatorii privind PIB-ul per capita si guvernanta care sunt in linie cu intervalul ‘BBB’. Cu toate acestea, ratingul se confrunta cu riscuri in scadere din cauza unei relaxari fiscale pro-ciclice si a cresterii rapide a salariilor care depaseste cresterea productivitatii, ceea ce reprezinta un risc la adresa stabilitatii macroeconomice”, sustine Fitch.
Sursa: News.ro

Datoria externa a Romaniei a depasit 94 miliarde euro

logo-profit

Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a crescut in primele cinci luni din acest an cu 1,876 miliarde euro fata de finalul anului trecut, la 94,253 miliarde euro, un nou nivel maxim din decembrie 2014, in special ca urmare a majorarii datoriei publice, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). La finalul anului 2014, datoria externa totala a Romaniei a fost de 94,744 miliarde euro, din care datoria publica era 32,833 miliarde euro, arata news.ro. La finalul anului 2016, datoria externa totala a Romaniei a fost de 92,377 miliarde euro, la sfarsitul lunii februarie, nivelul era de 92,753 miliarde euro, la finalul lunii martie, nivelul era de 93,192 miliarde euro, iar la finalul lunii aprilie a ajuns la 94,086 miliarde euro, arata datele BNR. Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 31 mai 2017, datoriile pe termen lung reprezentau 70,026 miliarde euro (74,3% din total datorie externa), in crestere cu 1,05 miliarde euro fata de finalul anului 2016, iar datoriile pe termen scurt insumau 24,227 miliarde euro, in urcare cu 829 milioane euro. Din datoria pe termen lung, suma de 34,103 miliarde euro reprezenta datorie publica, in crestere cu 1,86 miliarde euro fata de finalul lui 2016.
Sursa: Profit.ro

Economia la cinci luni. Cresterea economiei vine cu un cost: majorarea deficitelor

logo-zf

Datele la cinci luni publicate de BNR, INS si Eurostat indica un an bun pentru economie, care vine insa cu niste costuri ce vor fi decontate ulterior: deficitele cresc, iar investitiile statului sunt reduse la minimul ultimilor zece ani, ceea ce va afecta cresterea viitoare.
Deficitul de cont curent: + 15%
Deficitul de cont curent al balantei de plati a avansat cu 14,5% in primele cinci luni din an, an/an, (pana la aproape 2 mld. euro) ca urmare a cresterii deficitului comercial cu 14,2% si a reducerii excedentului comertului international de bunuri cu 6,2%.
Deficitul bugetar: – 0,27% din PIB
Deficitul bugetar la cinci luni este sub control – minus 0,27% din PIB – dar acest lucru se petrece pentru ca cheltuielile statului cu investitiile au scazut cu cinci miliarde de lei fata de ianuarie – mai 2016, pana la 4 mld. lei (minus 54%).
Sursa: Ziarul financiar

Romania a avut a treia cea mai mica inflatie anuala din UE, in iunie

logo-agerpres

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in iunie 2017 pana la 1,4%, de la 1,6% in luna mai 2017, cele mai mici rate anuale fiind inregistrate in Irlanda (minus 0,6%), Danemarca (0,4%) si Romania (0,7%), arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat). Comparativ cu situatia din luna mai 2017, rata anuala a inflatiei a scazut in 18 de state membre, a ramas stabila in trei tari si a crescut in sase tari membre, inclusiv in Romania. In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,3% in luna iunie 2017, de la 1,4% in luna mai 2017. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut serviciile de cazare (0,08 puncte procentuale), pachetele turistice (0,06 puncte procentuale) si tigarile (0,04 puncte procentuale).
Sursa: Agerpres

Iohannis blocheaza suprataxarea producatorilor romani de gaze si permanentizarea impozitului pe liberalizare

logo-profit

Presedintele Klaus Ioghannis blocheaza, cel putin temporar, ridicarea cotei de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare, de la 60% la 80%, si permanentizarea acestui impozit, masuri anuntate in premiera de Profit.ro ca fiind pregatite si, ulterior, aprobate. „Date fiind ratiunile specifice, cu caracter temporar si extraordinar ale introducerii acestui impozit, consideram ca reglementarea lui ar trebui sa urmeze acelasi caracter temporar. Luand in considerare importanta deosebita a cadrului de reglementare pentru performanta sectorului de petrol si gaze, consideram ca este esentiala definirea unui cadru fiscal si legislativ predictibil si stabil, propice crearii unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investitiilor curente si stimularea de noi investitii.
Sursa: Profit.ro

Romania, lider in Uniunea Europeana la cresterea deficitului guvernamental in primul trimestru

logo-agerpres

In timp ce in Uniunea Europeana si in zona euro, deficitul guvernamental a scazut cu 0,2 puncte procentuale in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, in Romania deficitul guvernamental a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB in trimestrul patru 2016, pana la un deficit de 3,2% din PIB in primul trimestru al acestui an, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat). Deficitul guvernamental al Romaniei a fost in primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decat cel din UE (1% din PIB), iar in randul statelor membre UE doar Franta a avut in primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decat cel al Romaniei (3,3% din PIB).
Sursa: Agerpres.ro

Asigurări sociale: contribuţii ca în Occident, dar fără beneficii comparabile

logo adevarul

Romania a ajuns statul cu al saptelea cel mai mare cost al contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE), dupa ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminata de la 1 februarie 2017, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania. Conform analistilor Deloitte, din 2018, Romania ar putea sa revina aproape de mijlocul clasamentului, pe pozitia 11, luand in considerare reducerea ratei cumulate a contributiilor de la 39,25% la 35%, prevazuta in programul de guvernare. Totusi, subliniaza acestia, masura de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu 22,75% pentru a mentine valoarea neta a salariului. Daca nu ar fi luata in calcul aceasta majorare si ar fi efectuata o analiza comparativa a costurilor asigurarilor sociale plecand de la un venit net, si nu unul brut, crescut artificial, Romania ar putea ajunge chiar pe podiumul tarilor cu costurile cele mai ridicate de asigurari sociale.
Sursa: Adevarul

Polarizarea economiei: Doua treimi din businessul romanesc stau in mainile a 1% din companii. Costul ridicat al fortei de munca si instabilitatea fiscala afecteaza in primul rand firmele mici

logo-zf

Circa doua treimi din veniturile mediului de afaceri local sunt realizate de 1% din companiile din Romania, semn ca economia este puternic polarizata, arata o analiza a companiei de analiza si risc Coface. Mai mult, riscul este major pentru mediul de business din Romania pentru ca o insolventa la varf poate destabiliza un intreg sector si poate atrage dupa sine alte intrari in incapacitate de plata. „Pentru companiile mari este mai usor sa supravietuiasca schimbarilor legislative, ca de exemplu taxa pe stalp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al fortei de munca si instabilitatea fiscala afecteaza in primul rand firmele mici. De altfel, IMM-urile sunt in general cele mai vulnerabile“, explica analistul economic Laurian Lungu.
Sursa: Ziarul Financiar

Dacia a inmatriculat autoturisme de 3 mld. euro in S1 2017

logo-zf

In primele sase luni ale anului, in Romania s-au inmatriculat 45.008 autoturisme noi, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, ocupand astfel pozitia 19 in UE. Inmatricularile de autoturisme Dacia la nivel european au crescut in primele sase luni cu 11,1% fata de anul trecut, la 247.709 unitati, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM). Daca se ia in calcul un pret mediu de 12.000 de euro cu TVA, valoarea totala a autoturismelor Dacia inregistrate in prima jumatate a acestui an se apropie de pragul de 3 mld. euro. In acelasi timp, inmatricularile de autoturisme noi in Uniunea Europeana au crescut in iunie cu 2,1% fata de perioada similara a anului trecut, atingand un volum de aproape 1,5 mil. unitati.
Sursa: Ziarul Financiar

OMV Petrom (SNP) si-a redus productia trimestriala de petrol, gaze si electricitate, majorandu-si in schimb marja de rafinare si vanzarile de produse rafinate

logo-profit

OMV Petrom, cea mai importanta companie autohtona de petrol si gaze, si-a miscorat productia de hidrocarburi si de electricitate in trimestrul al doilea, majorandu-si in schimb marja de rafinare si vanzarile de produse rafinate. Compania a obtinut un pret mai redus pe barilul de titei decat in primele trei luni ale anului, iar inchiderea totala, dupa cea partiala, a centralei electrice de la Brazi i-a afectat productia de energie electrica si implicit posibilitatea de a beneficia de evolutia preturilor pe piata spot a OPCOM. In trimestrul al doilea, productia de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 169.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, cu 8.000 bep/zi mai redusa fata de cea din perioada similara a anului trecut, si cu 1.000 de barili pe zi sub productia din primul trimestru al acestui an.
Profit.ro

Unicredit lanseaza o emisiune de obligatiuni de 500 de milioane de lei

logo-bursa

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat, joia trecuta, prospectul intocmit in vederea admiterii la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti SA a obligatiunilor emise de UniCredit Bank, adresate exclusiv investitorilor calificati, potrivit unui comunicat al bancii. Institutia de credit intentioneaza sa emita obligatiuni de 500 de milioane de lei, cu valoarea nominala de 10.000 lei/obligatiune, cu maturitatea la 3 ani, 5 ani si 7 ani. In cazul suprasubscrierii, oferta poate creste la 61.000 obligatiuni. Pretul de vanzare este de 10.000 lei/obligatiune. Pentru clasa 2020, dobanda va fi in intervalul 0,6-0,7%/an + ROBOR la sase luni, pentru 2022 intre 0,8% si 0,9%/an + ROBOR la 6 luni, iar pentru 2024 va fi intre 1% si 1,1%/an + ROBOR la 6 luni. Perioada de derulare a ofertei va fi 17 – 21 iulie 2017. Ratele finale ale dobanzii vor fi publicate cu doua zile inainte de data de inchidere a ofertei. Unicredit Bank a avut, anul trecut, un profit net de 266,55 milioane de lei, cu 20% mai mare fata de anul anterior, potrivit prospectului ofertei. Emitentul este controlat in mod direct de catre UniCredit S.p.A., care detine o participatie de 98,328% din capitalul social.
Sursa: Bursa

Kaufland va mai deschide patru magazine pana in februarie 2018

logo-profit

Retailerul german Kaufland va mai deschide patru hipermarketuri in Bucuresti, Cluj si Satu Mare pana in februarie 2018, cand se finalizeaza anul financiar, a declarat luni directorul departamentului de comunicare al companiei, Valer Hancas, care a mai anuntat ca retailerul investeste 300.000 de euro in construirea unei retele de noua gradini urbane comunitare in Bucuresti. Intrebat despre investitia alocata pentru fiecare magazin care va fi inaugurat in acest an, Hancas a spus ca nu poate da o cifra exacta, scrie News.ro. “Va pot spune o investitie pentru un an fiscal. Investim circa 100 de milioane de euro intr-un an in deschideri si modernizari”, a afirmat directorul de comunicare al Kaufland Romania. Hancas a mai anuntat ca retailerul Kaufland a lansat luni prima retea de gradini urbane comunitare, astfel acoperisurile, exteriorul parcarilor si al magazinelor vor fi transformate in spatii verzi unde vor fi cultivate cu legume, fructe, arbusti, plante aromatice si flori.
Sursa: Profit.ro

Reteaua medicala privata Gral Medical si-a crescut afacerile cu 15% in S1 2017

logo-zf

Reteaua medicala privata Gral Medical, controlata de antreprenorul Robert Serban, a finalizat primul semestru cu afaceri mai mari cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit oficialilor retelei. „Deoarece in primul semestru am realizat venituri de aproximativ 12 milioane euro, aproape jumatate din tinta propusa pentru anul acesta de 25 milioane euro, suntem optimisti ca vom depasi bugetul pentru acest an. Cresterea a fost sustinuta de dublarea activitatii pe radioterapie, cresterea pe analizele de laborator si cresterea pe centrele din provincie“, a spus Robert Chitan, directorul de dezvoltare al companiei. Cea mai mare investitie a retelei este in spitalul OncoFort, specializat in tratamentul oncologic, dar operatorul are in plan deschiderea a doua centre de diagnostic cu spitalizare de zi, investitii de tip green field, in doua orase resedinta de judet din sudul tarii.
Sursa: Ziarul Financiar

Impact anunta ce va construi pe terenul cumparat cu 10 milioane euro: un nou complex cu peste 600 de apartamente in viitorul „pol al cladirilor de birouri”

logo-profit

Compania imobiliara Impact, controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a anuntat astazi ca va construi „o noua comunitate rezidentiala” de peste 600 de apartamente in cartierul Domenii din Bucuresti, Complexul va fi construit pe terenul cumparat ieri cu peste 10 milioane de euro. Complexul va fi situat intre bulevardele Kiseleff si Ion Mihalache, Domenii fiind o zona a Capitalei cunoscuta drept viitorul „pol al cladirilor de birouri”. Lucrarile pentru prima faza a proiectului vor fi incepute in toamna acestui an si incheiate in primavara anului 2019, iar prima faza va cuprinde patru blocuri cu 268 de apartamente. Ansamblul va fi compus din noua blocuri care vor avea intre 9 si 13 etaje fiecare, oferind apartamente de diferite dimensiuni – de la garsoniere, la apartamente tip studio, cu doua, trei sau patru camere.
Sursa: Profit.ro

NEPI a parasit BVB, din 18 iulie

logo-bursa

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, joia trecuta, retragerea de la tranzactionare a fondului sud-african NEPI, incepand cu 18 iulie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti. Titlurile NEP au fost suspendate de la tranzactionare din 12 iulie. NEPI si Rockcastle Global Real Estate Company Limited (Rockcastle), un investitor imobiliar incorporat in Mauritius, listat pe JSE si Bursa de Valori din Mauritius (SEM) au fuzionat intr-o noua entitate inregistrata in Insula Man, NEPI Rockcastle plc (NewCo). Ca urmare a fuziunii dintre New Europe Property Investments plc („NEPI”) si Rockcastle Global Real Estate Company Limited („Rockcastle”), actionarilor celor doua companii li s-a oferit posibilitatea sa primeasca actiuni NEPI Rockcastle determinate pe baza unui raport de schimb de 1 actiune NEPI pentru fiecare 4,7 actiuni Rockcastle, astfel: „1.1. ca urmare a distributiei in specie sub forma unei restituiri de capital („sub forma unei restituiri de capital”); 1.2. ca urmare a distributiei in specie sub forma de dividend („sub forma de dividend”); sau 1.3. doar in cazul NEPI, pentru decontarea contravalorii de rascumparare de catre NEPI a tuturor actiunilor NEPI detinute de actionarul in cauza, si doar daca actionarul nu a ales sa primeasca distributia in specie sub forma de dividend („rascumpararea NEPI”)”, potrivit unui anunt al NEPI.
Sursa: Bursa

Pretul energiei pe bursa, aproape dublu fata de anul trecut, in conditiile unui record absolut de tranzactii

logo-agerpres

Pretul energiei pe Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot a bursei de energie OPCOM, a ajuns joi la valori aproape duble fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care au loc un numar-record de tranzactii. Astfel, pentru ziua de joi, 20 iulie, pretul mediu pe PZU este 282 lei pe MWh, de aproape doua ori mai mare fata de ziua de 20 iulie 2016, cand pe aceeasi piata energia se tranzactiona cu 152 de lei pe MWh. Totodata, pe intervale orare, cel mai mare pret pentru ziua de joi este 347 de lei pe MWh, pentru ora 21:00. Preturile au fost in continua crestere saptamana aceasta. Astfel, miercuri s-a ajuns la 272 de lei pe MWh, de la 252 de lei pe MWh pentru ziua de marti. Toate acestea in contextul in care, in urma cu doua zile, OPCOM a anuntat intr-un comunicat de presa un record absolut de participare pe PZU.
Sursa: Agerpres

Grupul de firme Agricola a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de peste 322 de milioane de lei

logo-bursa

Grupul de firme Agricola, unul dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 322,658 milioane de lei, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada din 2016, a anuntat, ieri, compania. Cresterea cifrei de afaceri este rezultatul cresterilor generate de vanzarile companiilor din grup care realizeaza si comercializeaza produse sub brandul Agricola, exceptie fiind Agricola Magazine SRL (reteaua de magazine Agricola), cu o diminuare a cifrei de afaceri de 8,79%, a mai precizat compania. Agricola International SA, cea mai importanta companie a grupului Agricola, in care sunt integrate lantul de productie a carnii de pasare si operatorul logistic, a inregistrat in primele 6 luni o cifra de afaceri similara celei realizate anul trecut, ajungand in prezent la circa 194,980 milioane de lei. „Cifra de afaceri se mentine la nivelul anului trecut, in special din cauza diminuarii vanzarilor de furaje catre terti.
Sursa: Bursa













RELATED ARTICLES