spot_img
AcasăFără categorieRevista presei 24 - 28 iulie 2017


Revista presei 24 – 28 iulie 2017

 

Ministerul Finantelor: Romania se incadreaza in tinta de deficit in 2017

logo-agerpres
Romania se incadreaza in tinta de deficit in 2017, iar valoarea de 3,2% din PIB comunicata joi de Eurostat a fost calculata pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, si raportata la PIB-ul din trimestrul I, trimestrul in care PIB-ul inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP), remis, vineri, AGERPRES. „Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar in trimestrul I 2017 pentru Romania facem urmatoarele precizari: valoarea comunicata de 3,2% din PIB este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectand componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, si raportata la PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala din cele 4 trimestre ale anului. In 2016 PIB in trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei in timp ce valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, spun reprezentantii Ministerului Finantelor.
Sursa: Agerpres

CNIPMMR CERE SESIZAREA CURTII CONSTITUTIONALE: „Taxarea contractelor part-time la salariul minim incalca dreptul de proprietate al angajatorului”

logo-bursa

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta prin care a fost introdusa plata contributiilor de asigurari sociale la nivelul salariului minim brut pentru unele contracte de munca, printre care si cele part-time. Reprezentantii Consiliului subliniaza, intr-un comunicat: „CNIPMMR nu sustine instituirea platii obligatorii a contributiei de asigurari sociale datorata de angajatori la nivelul salariului minim brut in plata in cazul in care castigul lunar brut este sub nivelul salariului minim brut pe tara in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial (…) CNIPMMR sustine necesitatea revizuirii Ordonantei Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin eliminarea obligatiei pentru angajatori de a plati contributii de asigurari sociale la nivelul salariului minim brut pe tara, in cazul contractelor cu timp partial sau in cazul realizarii unui venit brut lunar sub cel minim garant in cazul Contractului Individual de Munca (CIM) cu norma intreaga. CNIPMMR considera ca textul Ordonantei afecteaza in esenta sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art. 44 din Constitutie si solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate, raportat la incalcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plati contributii sociale mai mari decat munca prestata de salariat in baza raporturilor de munca”.

Sursa: Bursa

Schimbari importante la Codul fiscal. Angajatorii nu mai platesc impozit pentru unele abonamente de sanatate

logo adevarul
Mai multe modificari importante la Codul fiscal au fost aduse vineri, 21 iulie. Acestea prevad ca angajatorii nu vor mai plati impozit pe venitul din salarii pentru anumite abonamente de sanatate, sunt scutiti de impozit pe profit asociatiile de proprietari care efectueaza doar incasarea cotelor de contributie, iar la inregistrarea in scopuri de TVA se va avea in vedere doar o analiza a riscului fiscal al unei persoane impozabile. Legea 177/2017 care aduce modificari importante Codului fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 0584 din 21 iulie 2017 si clarifica unele masuri, reformuleaza si reglementeaza mai exact conditiile de desfasurare a activitatilor economice.
Sursa: Adevarul

Adevaratul sfarsit al crizei din Romania: Numarul de salariati din economie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele doua decenii

logo-zf
In luna mai, efectivul de salariati din economie a ajuns la 4,84 milioane de persoane, peste nivelul din septembrie 2008, varful din perioada de boom economic. Este si cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Numarul de salariati din economie a ajuns in luna mai la 4,84 milioane de persoane, dupa ce in primele cinci luni ale anului companiile au facut aproape 114.000 de noi angajari. Aceasta este cea mai buna veste pentru piata muncii, pentru ca, in ciuda faptului ca in perioada de criza s-au facut sute de mii de concedieri, iar din tara au plecat 2,5 milioane de persoane, businessurile au reusit sa isi revina, iar oamenii sa se reorienteze spre alte joburi. Oficial, economia a depasit nivelul de dinainte de criza din perspectiva numarului de locuri de munca, avand in vedere ca efectivul de salariati a depasit nivelul din septembrie 2008 – de 4,83 milioane de salariati– reper pentru cea mai buna perioada pentru piata muncii pana in prezent.
Sursa: Ziarul financiar

Plasarea contribuțiilor sociale la angajat impune majorarea salariului brut cu 22,75% pentru a menține salariul net (Deloitte)

logo adevarul
Plasarea contribuțiilor sociale la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net, potrivit Ralucăi Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România. „Recent, Guvernul a reiterat că impozitul pe venit va fi redus de la 16% la 10%, iar contribuțiile de asigurări sociale vor fi integral transferate în sarcina angajatului cu o rată cumulată diminuată la 35% (de la 39,25%). Totuși, nu a fost reconfirmată scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de până la 2.000 lei. În același timp, plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net. Această decizie este probabil ceva mai ușor de pus în practică în sectorul bugetar, însă este discutabil dacă și în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat”, explică Raluca Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România.
Sursa: Agerpres

România oferă una dintre cele mai mari creșteri de salarii din Europa (raport)

logo-agerpres
Salariații români obțin una dintre cele mai mari majorări medii în termeni reali a salariilor din Europa, însă creșterea inflației va influența negativ rata câștigurilor salariale în 2018, arată rezultatele unui studiu de specialitate, publicate miercuri. Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, România va înregistra o creștere medie a salariului de 4,5%. ‘Luând în considerare și rata inflației prognozată la 1,2%, țara noastră va avea o creștere salarială reală de 3,3%’, notează realizatorii studiului. Datele centralizate arată că această rată ajustată este una dintre cele mai ridicate din Europa și mai mult decât triplă față de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
Sursa: Agerpres

Deficit bugetar de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB în primul semestru

logo-economia
Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, față de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, înregistrat la aceeași perioada a anului 2016, informează Ministerul Finanțelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat s-au majorat, în termeni nominali, cu 8,2%, la 117,2, reprezentând 14,4% din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut cu 10%, la 123,5 miliarde lei. Conform MFP, în cazul veniturilor, creșteri s-au înregistrat la încasările din contribuțiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii și venit (+11,5%) și din venituri din capital (+14,2%). Încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2% față de perioada similară din 2016, fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale. Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii s-au majorat cu 62,1%, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum /cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Sursa: Economica.net

Analiștii financiari ai CFA România estimează o depreciere a monedei naționale, în următoarele 12 luni

logo adevarul
Analiștii financiari ai CFA România estimează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni, până la o valoare mediană de 4,6 lei/euro, și o rată a inflației de 2%, se arată într-un comunicat al CFA privind indicatorul de încredere macroeconomică, care a scăzut la 60 de puncte, în iunie. ‘În luna iunie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară la valoarea de 60 puncte, fiind cu 6,6 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Scăderea s-a datorat ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 76,2 puncte, valoare în scădere cu 7,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 6,1 puncte până la valoarea de 51,8 puncte. În ceea ce privește cursul de schimb euro/lei, este de remarcat că peste 70% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior)’, se arată în documentul CFA România.
Sursa: Adevarul.ro

Guvernul a aprobat confidential continuarea negocierilor cu China pentru Cernavoda 3-4. O licitatie esentiala pentru proiect este momentan blocata

logo-profit
Guvernul a aprobat pe 13 iulie un memorandum confidential care prevede continuarea negocierilor asupra documentelor privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda cu China General Nuclear Power, decizia fiind ca negocierile cu partea chineza sa continue inca 6 luni, termenul curgand de la data la care si AGA Nuclearelectrica, controlata de Ministerul Energiei si unde principal actionar minoritar este Fondul Proprietatea, va aviza continuarea discutiilor. In aceeasi zi, pe 13 iulie, in care a avut loc si o sedinta de Guvern, premierul Mihai Tudose s-a intalnit cu o delegatie oficiala din China, condusa de unul dintre cei mai importanti lideri ai Partidului Comunist Chinez, Liu Yunshan, considerat a fi decidentul numarul 1 din China in materie de ideologie, propaganda si organizare a Partidului. La intalnire s-a discutat inclusiv despre proiectul Nuclearelectrica – China General Nuclear Power, premierul Tudose declarand ca „exista perspective concrete de colaborare cu partenerii chinezi pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda”.

Sursa: Profit.ro

Economia, sub presiune. Bancile au refuzat la plata cecuri si bilete la ordin de peste 700 mil. lei in iunie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani

logo-zf
Cele mai mari valori anuale ale sumelor restante la plata au fost atinse in anii 2008 si 2009, cand bancile nu au gasit suficiente lichiditati in contul clientilor pentru a onora plati in valoare de 8,5 si respectiv 8,8 mld. lei. Bancile au refuzat luna trecuta decontarea de cecuri si bilete la ordin in valoare de 707 milioane de lei (157 mil. euro), de trei ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. Nivelul atins in iunie este cel mai mare din ultimii doi ani. Platile respective au fost refuzate pentru ca bancherii nu au gasit suficiente lichiditati in conturile clientilor care au initiat platile. Sumele refuzate la plata au crescut si fata de luna mai, cand valoarea cecurilor si biletelor la ordin neonorate a fost de 159 milioane de lei.
Sursa: Ziarul Financiar

Proiectul gazoductului BRUA, in pericol

logo-bursa
•Budapesta vrea sa opreasca pe teritoriul sau conducta planificata sa ajunga in Austria
•Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Nu cred ca este o lovitura mare data exploatarilor din Marea Neagra”
Lucrarile la gazoductul BRUA, proiectat sa treaca prin Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria si sustinut de Uniunea Europeana, este in pericol, dupa ce, vineri, operatorul maghiar de transport al gazelor FGSZ a anuntat ca acesta nu va mai ajunge pana in Austria, ci se va opri in Ungaria, potrivit icis.com. FGSZ, care vrea sa excluda partenerii austrieci din acest proiect, considera ca sectiunea viabila a gazoductului BRUA este interconectorul existent Ungaria-Romania, care ar putea fi extins de la o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an la 5,26 miliarde metri cubi pe an. FGSZ a mentionat ca a contactat si partea romana din acest proiect, Transgaz, pentru a derula o procedura deschisa in acest sens. Potrivit FGSZ, daca Austria este scoasa din proiect, gazele naturale pot fi exportate mai departe pe plan regional, in Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia. Dar noua infrastructura va putea fi folosita si de Gazprom pentru exportul de gaze rusesti in regiune, in conditiile in care Rusia construieste TurkStream, care traverseaza pe sub Marea Neagra. Icis.com scrie, citand o sursa apropiata situatiei, ca anuntul operatorului ungar a surprins atat pietele energetice, cat si partenerii din acest proiect.
Sursa: Bursa

ANALIZA Care sunt furnizorii de energie electrica cei mai afectati de preturile ridicate de pe piata spot. Perspectiva facturii emisa clientilor finali

logo-profit
CEZ si E.On sunt furnizorii de energie electrica care ar putea fi cei mai afectati de evolutia pretului pe piata spot, pe care, la inceputul anului, au fost inregistrate si preturi de peste 600 lei/MWh, iar in ultimele zile sunt efectuate tranzactii la cele mai ridicate preturi din Uniunea Europeana. Motivul: in primul trimestru al acestui an, cele doua companii au cumparat procente ridicate din totalul energiei achizitionate in vederea alimentarii clientilor de pe aceasta piata (Piata pentru Ziua Urmatoare – PZU). Iar daca tendinta a continuat, marii furnizori vor fi nevoiti sa-si majoreze costurile cu achizitionarea de energie peste estimarile initiale, cum s-a intamplat si pe primul trimestru, ceea ce a condus la majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici in regim reglementat, recunoscute de catre ANRE. Din totalul energiei cumparate in vederea furnizarii catre clientii casnici si non-casnici in primul trimestru al anului catre CEZ si E.ON, 26,43%, respectiv 19,6% provin de pe piata spot, de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) , unde preturile au atins miercuri cotatii de peste 75 euro/MWh, media zilei fiind de 60 euro/MWh. Un procent ridicat de energie achizitionat pe PZU a inregistrat si Enel Energie SA (care alimenteaza Banatul si Dobrogea), de 26,92%.
Sursa: Profit.ro

Tranzactia dintre NC KazMunayGas si China Energy Company Limited, aprobata de autoritatile romane

logo adevarul
Grupul KMG International (KMGI) anunta ca autoritatile romane au aprobat tranzactia incheiata la finele anului 2016 intre actionarul sau unic, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), si compania chineza China Energy Company Limited (CEFC), informeaza mediafax in editia online. „Finalizarea tranzactiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare intre KMG si CEFC, facilitand extinderea ulterioara a companiei KMGI in Europa de Est si de Vest, dar si in alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potentialul resurselor energetice din Kazahstan si de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activitatilor in contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezinta o oportunitate exceptionala pentru KMGI din perspectiva extinderii operatiunilor sale in Republica Kazahstan, care, la randul sau, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investitiilor. O atentie deosebita va fi acordata proiectelor din Romania, fiind statul in care Grupului KMGI detine principalele active.
Sursa: Adevarul.ro

Arabii au inceput sa investeasca masiv in imobiliare romanesti

logo-capital
Investitorii de origine libaneza, siriana, palestiniana si iordaniana si-au intetit activitatea investitionala de pe piata imobiliara romaneasca in ultimul an prin achizitii totale ce depasesc 30 mil. euro, potrivit calculelor Capital. Cel mai activ a fost libanezului Johny Jabra, care s-a asociat in 2015 cu antreprenorii romani Ionut Dumitrescu si Geo Margescu. In aceasta formula, sub umbrela Forte Partners, a platit anul trecut circa 5,2 mil. euro pe o bucata din fosta fabrica de paine Baneasa si vrea sa inceapa in aceasta vara constructia unui ansamblu rezidential cu 352 de apartamente, o investitie de 37 mil. euro, potrivit dezvoltatorului. Primele doua blocuri cu zece etaje, din cele patru proiectate, urmeaza a fi finalizate la inceputul anului 2019. Alaturi de fratele sau, Jihad Jabra, el si-a inceput afacerile in Romania comercializand cafeaua Nova Brasilia, brand vandut in 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiti in productia de ciocolata si biscuiti, care cuprindea brandurile Primola si Ulpio.
Sursa: Capital

Seful transportatorului Dumagas: Volumul de marfuri pe rutele interne a crescut cu 25%

logo-zf
Dumagas, unul dintre cei mai mari transportatori de marfa de pe piata, cu afaceri de 30 mil. euro in 2016, a inregistrat in primul semestru din acest an o crestere cu 25% a volumului de marfa pe rute interne, in timp ce pe transport international volumul de marfa a crescut cu 10%, potrivit oficialilor companiei. „Cea mai mare crestere a volumului de marfa si implicit a vanzarilor am avut-o pe piata locala. Cea mai mare cerere in sezon este pentru transportul de inghetata, bere si apa, volumul transportat s-a dublat dat fiind ca si capacitatea noastra pe transport la temperatura controlata s-a dublat! Orice crestere a consumului se vede in volumul de marfa transportat“, a spus pentru ZF Mircea Vlah, seful companiei de transport. Canicula contribuie la cresterea vanzarilor de bere, ape minerale, sucuri si inghetata. Pe transport intern, compania Dumagas are clienti in randul marilor retaileri, precum Kaufland, Carrefour, Lidl, dar transporta si pentru Unilever sau producatorii de sucuri si bere. Marii retaileri au ajuns la o contributie de 50% la businessul din transport domestic al Dumagas, ca urmare a expansiunii pe care au avut-o in ultimii doi ani si a deschiderilor noi de magazine.
Sursa: Ziarul Financiar

Tranzactie surpriza: Digi Communications cumpara, cu 140 milioane euro, Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piata de telecomunicatii din Ungaria

logo-profit
Digi Communications cumpara, cu 140 de milioane de euro, Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piata de telecomunicatii din Ungaria. UPDATE ora 21.40 Declaratie a CEO Digi de confirmare a tranzactiei. Tranzactia este derulata prin intermediul filialei din Ungaria a Digi. Compania Digi Communications este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, fiind o companie inregistrata in Olanda prin intermediul careia omul de afaceri Zoltan Teszari controleaza cea mai mare afacere, compania RCS&RDS, ce detine cea mai mare retea de cablu TV din Romania si a patra companie de telefonie mobila, Digi Mobil. Partile au incheiat astazi contractul de vinzare-cumparare. Contractul a fost semnat cu Ilford Holding si Invitel Technocom Tavkozlesi, companii controlate de China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund, administrat de Luxembourg Investment Solutions, fiind astfel preluat 99,9% din Invitel Tavkozlesi. Invitech Solutions, societatea din grupul Invitel care furnizeaza servicii de telecomunicatii clientilor din segmentul business, nu este inclusa in tranzactie.

Sursa: Profit.ro

Ford opreste productia modelului B-MAX la Craiova si demareaza productia SUV-ului EcoSport

logo adevarul
Compania Ford va opri productia modelului B-MAX la uzina din Craiova, in prima parte a lunii septembrie, si va demara productia noului SUV de clasa mica EcoSport. Motivul declarat este „modificarea de dinamica din segmentul B”, dar de fapt acest model se vinde tot mai slab pe pietele globale. „As vrea sa-i multumesc fiecarui angajat al uzinei Ford Craiova care a contribuit la productia celui mai inovator Multi Activity Vehicle (MAV) construit vreodata: Ford B-MAX. Craiova este o parte solida a viitorului productiei globale Ford, astfel ca sunt foarte fericit sa anunt astazi ca echipa noastra de Resurse Umane analizeaza posturile pe care le vor acoperi cei peste 500 de angajati care vor fi recrutati la Craiova pana la finalul acestui an”, a declarat John Oldham, Presedinte Ford Romania, intr-o intalnire pe care acesta a avut-o astazi cu angajatii Ford Craiova.
Sursa: Adevarul

Radiografia businessului in 2016, anul cu cea mai mare marja de profit din ultimul deceniu. Companiile si-au majorat cifra de afaceri cu doar 2%, dar profitul net a crescut cu 50%

logo-zf
♦ Rezultatele raportate de 661.000 de companii din Romania arata ca 2016 a fost cel mai bun an pentru business, cu un sold al profitului de 53 mld. lei (11,8 mld. euro), in crestere cu 50% fata de 2015, comparabil cu rezultatul inregistrat in sase ani din perioada 2008-2013.
Cifra de afaceri a companiilor din Romania s-a majorat cu 2,4% anul trecut, la 1.263 mld. lei, businessul continuand astfel cresterea din ultimii trei ani, avansul fiind insa la jumatate fata de 2015. Cifra de afaceri in lei de anul trecut marcheaza cel mai bun an din viata companiilor romanesti, insa in euro cursul de 3,68 de lei/euro din 2008 face ca acel an sa ramana inca referinta cu 296 mld. euro. In 2016, cifra de afaceri in euro a fost de 281 mld. euro, la un curs mediu de 4,49 lei/euro. Fata de 2008 cifra de afaceri in lei a crescut cu 16%. Rezultatul reprezinta cifra de afaceri cumulata a celor 661.000 de companii care au depus bilantul financiar pe 2016 pana la jumatatea lunii iulie, potrivit informatiilor de la Registrul Comertului. De altfel, in ultimii trei ani numarul companiilor cu bilant depus ramane constant la 660.000 de firme, acesta fiind nucleul de companii din economie, un numar care nu creste desi Romania se afla la coada clasamentului privind numarul de firme per capita in Uniunea Europeana. Dintre companiile care depun bilant financiar in fiecare an in jur de 200.000 de companii figureaza cu cifra de afaceri zero. Daca vanzarile au avansat per total cu doar 2,4%, rezultatele din contul de profit arata un an record pentru businessul companiilor.
Sursa: Ziarul Financiar

OTP cumpara Banca Romaneasca. Grecii de la NBG anunta ca lichiditatea le va creste cu 650 milioane de euro

logo-zf
OTP Bank Romania lanseaza doua credite pentru domeniul agricol, in parteneriat cu Groupama Asigurari Cota de piata a OTP Bank ajunge in urma tranzactiei la aproximativ 4%, banca maghiara cu capital romanesc urcand in top 10 al bancilor dupa active. OTP Bank Romania a semnat dupa mai multe luni de discutii acordul de preluare a Bancii Romanesti de la grupul elen National Bank of Greece (NBG). C ele doua parti au convenit sa nu dezvaluie detaliile financiare ale tranzactiei. Totusi NBG a anuntat la Atena ca aceasta tranzactie ii va imbunatati rata de capital si lichiditatea cu circa 650 mil. euro. Tranzactia implica achizitia capitalului bancii din Romania, plus rambursarea liniilor de finantare, la care se adauga achizitia portofoliului suplimentar din Romania al altor subsidiare ale NBG.
Sursa: Ziarul Financiar



RELATED ARTICLES