Alianța pentru Drepturile de Proprietate: propunerea legislativă anti-tutun încalcă libertatea de alegere și drepturile de proprietate intelectuală

0
20
sursa foto: bzb.ro


Alianța pentru Drepturile de Proprietate (PRA) a trimis pe 22 iunie o scrisoare oficială Camerei Deputaților, referitoare la propunerea legislativă anti-tutun (PLx 587/2019).

Conform ultimului Index Internațional al Drepturilor de Proprietate (IPRI), România se află într-un context deloc favorabil, situându-se pe locul 50 din 129 de țări, cu un scor de 6.028 de puncte. Ceea ce înseamnă că România se plasează pe ultimele locuri în Europa cu privire la apărarea proprietății intelectuale, iar autoritățile ar trebui să se concentreze pe apărarea drepturilor de proprietate, prin încurajarea inovației și nu prin ascunderea mărcilor produselor de consum.

Propunerea legislativă este restrictivă, ineficientă și încalcă libertatea de alegere a consumatorului. Interzicerea expunerii la punctul de vânzare, în condițiile în care produsul este însoțit de avertismente de sănătate expropriază companiile producătoare de dreptul lor la marcă, fără a lua în calcul consecințele grave ale unei astfel de măsuri.

Interdicția afișării la raft reduce cantitatea de informații furnizate consumatorilor și permite astfel pieței negre să câștige teren. Anual, bugetul României pierde jumătate de miliard de euro din cauza contrabandei cu țigarete, cea mai răspândită formă de crimă organizată în țară. De la începutul stării de urgență cauzată de pandemia COVID-19, autoritățile române au capturat peste 19 milioane de țigarete introduse ilegal în țară.

Sănătatea publică poate fi protejată prin campanii de comunicare, de educare și de prevenire a fumatului în rândul minorilor. Nu există nicio dovadă concludentă că ascunderea mărcilor reduce rata fumatului. Potrivit profesorului Sinclair Davidson (RMIT University), nu există nicio dovadă că măsurile restrictive au avut impactul scontat în ceea ce privește prevalența fumatului.

Protejarea drepturilor de proprietate, inclusiv cele de proprietate intelectuală, permite inovatorilor să răspundă cererilor consumatorilor privind produsele cu risc redus, precum și investițiile în mărci și în reputația acestora pe piață. Țigările electronice sunt un produs inovativ cu potențial de risc redus, care reprezintă o alternativă la fumatul tradițional. De asemenea, sunt cele mai eficiente în terapia de substituție pentru cei care încearcă să renunțe la fumat. Produsele răspund nevoilor foștilor fumători prin substituirea adicției, la nivel fizic și psihic. Aceste inovații salvează vieți, creează locuri de muncă și aduc progres științific.

În mod clar, propunerea legislativă reprezintă o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste drepturi sunt naturale și ar trebui respectate la fel de mult ca dreptul la exprimare sau la identitate religioasă. Aceste drepturi nu ar trebui să fie niciodată supuse ajustărilor, pentru a atinge obiective politice. În acest caz sunt încălcate,  fără ca obiectivele declarate să fie atinse, iar  consecințele pot fi nebănuite.

Property Rights Alliance (PRA) este o organizație internațională cu sediul în Washington D.C., dedicată protejării și promovării inovației, drepturilor de proprietate intelectuală și privată. În 2019, mai mult de 100 de organizații din peste 72 de țări sunt partenere ale PRA și ale profesorului Sary Levy-Carciente (fellow Hernando de Soto), în demersul realizării celei de-a 12-a ediție a Indexului Internațional al Drepturilor de Proprietate (IPRI).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here