spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 23-29 aprilie 2018


Brief 23-29 aprilie 2018

MACROECONOMIE

România se află printre țările UE cu cele mai mici datorii guvernamentale

Datoria guvernamentală a României se situa, la sfârșitul trimestrului patru din 2017, la 300,7 miliarde de lei, sau 35% din PIB, în scădere cu 0,4 puncte procentuale de la 35,5% din PIB, în precedentele trei luni, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu trimestrul trei din acest an, șapte state membre UE au înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2017, o creștere a datoriei guvernamentale ca raport din PIB, în timp ce în 21 de state datoria guvernamentală a coborât (inclusiv în România), potrivit Agerpres. Cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în trimestrul patru din 2017 s-a înregistrat în Estonia (9%), Luxemburg (23%), Bulgaria (25,4%), Cehia (34,6%) și România (35%) iar cel mai ridicat nivel în Grecia (178,6%), Italia (131,8%) și Portugalia (125,7%). În cazul zonei euro, datoria guvernamentală a scăzut în perioada octombrie-decembrie 2017 la 86,7% din PIB, de la 88,1% din PIB în trimestrul trei din 2017.

SURSA: Agerpres

 

Ungaria si Romania dețin cel mai mare nivel al deficitului bugetar din UE

Ungaria și România înregistrau în trimestrul patru din 2017 cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din UE, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, în zona euro, deficitul guvernamental s-a situat la 0,6% din PIB în trimestrul patru din 2017, stabil comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental s-a situat tot la 0,6% din PIB, în scădere față de 0,7%. În România, deficitul guvernamental a scăzut la 2,4% din PIB în trimestrul patru din 2017, de la 2,9% din PIB în precedentele trei luni și 3,6% din PIB în perioada octombrie-decembrie 2016. Majoritatea statelor membre UE au înregistrat, în trimestrul patru din 2017, excedent bugetar: Malta (4,5% din PIB), Cehia și Luxemburg (ambele cu 2,3 % din PIB), Danemarca și Suedia (ambele cu 1,6% din PIB), Finlanda (1,1% din PIB), Germania (1,3% din PIB), Olanda (1% din PIB), Bulgaria (0,5% din PIB) și Slovacia (0,3% din PIB), iar Estonia și Lituania au avut echilibru bugetar.

SURSA: Agerpres

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Senatorii au decis ca turnurile turbinelor eoliene să fie impozitate

Codul Fiscal va fi modificat pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene, conform unui proiect de lege susținut de Ministerul Finanțelor și aprobat miercuri de Senat, conform Profit.ro. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții. Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedura de urgență.

În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire – orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”. Autorii proiectului de lege propun completarea articolului cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”. Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale. Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților este forul decizional al Parlamentului.

SURSA: Profit.ro

 

 

IT&C

 

Avenir Telecom își lărgește piața de comercializare

Distribuitorul de telefoane mobile și accesorii Avenir Telecom lansează o nouă linie de business, centrată pe telefoanele mobile și accesoriile Energizer, ce vizează deschiderea de magazine tip insulă în galeriile marilor centre comerciale din București și din țară. „Decizia a venit ca urmare a creșterii vânzărilor de telefoane mobile și de accesorii la nivelul întregii piețe, susținută de comportamentul de consum al cumpărătorilor români, care își doresc produse de calitate, certificate și cu garanție crescută, la prețuri accesibile. În acest context, considerăm o oportunitate deschiderea de magazine proprii, tip insulă, în care sa vindem doar produse Energizer”, a declarat Costin Soare, director general Avenir Telecom.

Pe lângă inaugurarea de magazine proprii Avenir Telecom, subsidiara locală a grupului francez Avenir Telecom SA, a devenit hub regional de distribuție, gestionând din România vânzările pentru patru țări: Polonia, Cehia, Slovacia și Republica Moldova în România. Avenir Telecom operează unul dintre cei mai mari retaileri GSM, Internity, cu o rețea națională de 50 de magazine.

SURSA: Profit.ro

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Acţionarii Băncii Transilvania au reales Consiliul de Administraţie pentru următorii patru ani

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua cea mai mare bancă din România, a anunţat joi că acţionarii săi au reales Consiliul de Administraţie pentru următorii patru ani, iar Horia Ciorcilă a primit al cincilea mandat pentru funcţia de preşedinte al board-ului, scrie News.ro .

”Horia Ciorcilă, fondator BT şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din anul 2002, a primit al cincilea mandat consecutiv pentru această funcţie. De asemenea, cei şase membri CA au obţinut un nou mandat din partea acţionarilor”, a anunţat joi banca.

Componenţa Consiliului de Administraţie al băncii este următoarea: Horia Ciorcilă (preşedinte) şi membrii Ivo Gueorguiev (Marea Britanie), Thomas Grasse (Germania), Costel Lionăchescu, Costel Ceocea, Vasile Puşcaş şi Mirela Bordea, scrie News.ro.

În perioada 2014–2018, sub coordonarea Consiliului de Administraţie, cota de piaţă a BT a crescut cu 4%, Banca Transilvania ajungând în anul 2016 pe locul 2 în topul băncilor din România, potrivit. Economica.net.

BT a devenit una dintre cele mai mari 100 de bănci din Europa. Recent, Banca Transilvania a marcat două dintre cele mai mari achiziţii din ţară: Volksbank România şi Bancpost.

Banca Transilvania a raport în primul trimestru un profit net mai mare cu circa 49%, de 366 milioane lei, în timp ce profitul Grupului Financiar Banca Transilvania a urcat cu 46%, la 389 milioane lei.

De asemenea, Banca Transilvania a realizat în primele trei luni ale acestui an venituri operaţionale de 735,76 milioane lei, cu peste 26% mai mari, iar veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 13,6%, la 518,23 milioane lei.

În primele trei luni ale acestui an, banca a acordat 44.000 de credite noi clienţilor persoane fizice, IMM şi Corporate.

Cu peste 13% cotă de piaţă, Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 2,5 milioane de clienţi activi, circa 7.000 de angajaţi şi aproape 500 de sedii.

Banca Transilvania are în prezent peste 28.000 de acţionari români persoane fizice şi aproape 55% capital românesc.

Banca Transilvania are o capitalizare de 11,89 miliarde lei.

Valoarea restanțelor firmelor și populației la bănci s-a diminuat în martie

Valoarea totală a creditelor restante în lei și valută ale populației și firmelor, înregistrată la 31 martie 2018, se cifrează la 9,558 miliarde de lei, în scădere cu 27,7%, fatță de suma raportată la finalul lunii similare din 2017, conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR).

Astfel, restanțele în lei însumau peste 5,27 miliarde lei, fiind în scădere cu 12,8%, iar cele în valută s-au depreciat cu peste 40%, la 4,26 miliarde lei, potrivit Economica.net.

De asemenea, numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a scăzut cu 1,12% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 672.516, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR). Aceste persoane aveau restanțe în valoare de peste 7,24 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei și euro, respectiv 3,12 miliarde în lei și echivalentul a 2,92 miliarde lei în euro. În funcție de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,21 miliarde lei.

SURSA: Economica.net

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

 

Grupul Siemens prelungește contractul cu West Gate

Grupul german Siemens, cu afaceri în România de 160 milioane de euro în 2016 din activități în domeniile electrificării, automatizărilor și digitalizării, a prelungit contractul de închiriere pentru încă 5 ani a spațiului de birouri cu West Gate, parc de afaceri deținut de Liviu Tudor.

În același timp, suprafață închiriată a fost extinsă cu aproximativ 700 metri pătrați West Gate găzduiește Siemens încă din 2008, iar contractul recent semnat va intra în vigoare în luna decembrie 2018, conform Profit.ro. West Gate este amplasat în cartierul Militari, în imediata apropiere a stației de metrou Preciziei, fiind compus din cinci clădiri de birouri, având o suprafață totală închiriabilă de 75.000 de metri pătrați. Compania a dezvoltat parcurile de birouri West Gate și Novo Park, care totalizează circa 150.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasa A. Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus privat din România, West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere și apartamente destinate închirierii. Valoarea investițiilor realizate de Genesis Property în România se ridică la peste 400 de milioane de euro.

SURSA: Profit.ro

 

Sun Plaza se află printre preferințele vizitatorilor

Centrul comercial Sun Plaza, situat în sudul Bucureștiului și care reunește peste 170 de magazine pe o suprafață închiriabilă de 81.000 de metri pătrați, a depășit pragul de 100 de milioane de vizitatori, potrivit datelor Profit.ro.

Centrul comercial a încheiat recent un amplu proces de reconfigurare. Peste 20.000 de metri pătrați de spații comerciale au făcut obiectul reconfigurarilor, dintre care 11.000 de metri pătrați într-o aripă nou construită în care au fost inaugurate peste 40 de noi magazine, Sun Plaza având în prezent un grad de ocupare de 100%. Sun Plaza este deținut de către compania austriacă S IMMO AG. Principalii chiriași ancoraă ai centrului comercial sunt Cora, Leroy Merlin, Cinema City, H&M, Zara, C&A, Forever 21, Altex, Bebetei și Flanco.

SURSA: Profit.ro

 





















RELATED ARTICLES