spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 10-14 aprilie 2017


Revista presei 10-14 aprilie 2017

 

Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni în euro în valoare de 1,75 miliarde euro, prin două emisiuni pe 10 şi pe 18 ani

Ministerul Finanţelor a plasat luni obligaţiuni în euro pe pieţele internaţionale în valoare de 1,75 miliarde euro, prin două emisiuni separate, una pe zece ani şi una cu scadenţă în 2035, arată datele publicate de Raiffeisen Bank. Este prima emisiune pe piaţa internaţională reuşită de Ministerul Finanţelor în acest an. Astfel, Ministerul Finanţelor a atras 1 miliard de euro de la investitorii internaţionali printr-o nouă emisiune de eurobonduri pe zece ani, cu un randament mediu anual oferit investitorilor de 2,41%, şi 750 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni mai vechi, de obligaţiuni în euro scadente în 2035, la care randamentul mediu a fost de 3,55% pe an.

Sursa: News.ro

ANALIZĂ Haos fiscal: Cum va împovăra noul sistem de impozitare costurile gospodăriilor

logo-profit

Principalii beneficiari ai unei eventuale adoptări a unui sistem de impozitare a gospodăriilor vor fi reprezentanții diferitelor organizații profesionale, de la consultanți fiscali la firme specializate în diferite activități reglementate legate de activitatea unei gospodării. De altfel, potrivit declarațiilor guvernanților, costul cu plata celor 35.000 de consultanți fiscali ar echivala cu 3% din veniturile salariale medii ale unei gospodării. Orice sistem de impozitare nou presupune costuri, în principal de administrare, care sunt cu atât mai mari cu cât este mai “inovativ” caracterul acestuia. Iar aceste costuri sunt întotdeauna suportate, fie financiar, fie prin complicarea sistemului birocratic, de către contribuabil. În ceea ce privește impactul financiar al propunerii guvernului PSD, acesta este unul nu neapărat mare, însă nici de ignorat, de aproximativ 1,62% din veniturile totale medii ale unei gospodării sau de 3% din cele salariale medii ale unei gospodării. Potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, noua formă de impozitare ar avea nevoie de circa 35.000 de consultanți fiscali. Un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării. Vor avea și un onorariu tentant (…). Vor putea ajunge la venituri de 10.000 de lei în funcție de numărul de gospodării cu care lucrează. Va fi tot ca la medicul de familie.

Sursa: Profit.ro

România, al șaselea producător de cereale din UE

logo-agerpres

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în 2015 o cantitate de aproximativ 317 milioane de tone de cereale, iar Franța a fost responsabilă pentru aproape un sfert din cantitatea totală (23% sau 72,6 milioane tone), urmată de Germania (15%), Polonia (9%), Marea Britanie, Spania și România, cu o cantitate de 19,2 milioane tone sau 6% din producția totală a UE, arată datele publicate joi de Eurostat. Aproape jumătate din producția totală de cereale a UE a fost compusă din grâu și porumb. Franța și Germania au fost responsabile pentru 44% din producția de grâu a UE, urmate de Marea Britanie, Polonia și România (7,9 milioane tone sau 5% din producția UE). Franța a fost, de asemenea, cel mai mare producător de porumb din UE, fiind responsabilă pentru 23,3% din producția totală, urmată de România (15,3%) și Italia (12%).

Sursa: Agerpres

Crețu: România are la dispoziție, pentru investiții în transport, 5,1 miliarde euro fonduri europene; această șansă trebuie folosită la maximum.

logo-agerpres

România are la dispoziție pentru investiții în transport peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde euro din fonduri europene, a declarat comisarul european Corina Crețu, subliniind că această șansă istorică trebuie folosită la maximum. „România are la dispoziție, în prezent, pentru investiții în transport, peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde din fonduri europene. Această șansă istorică trebuie folosită la maximum”, a spus Corina Crețu, subliniind necesitatea utilizării depline a fondurilor disponibile

Sursa: Agerpres

BNR: Actuala proiecție pe termen scurt reconfirmă perspectiva accelerării ușoare a inflației în următoarele luni

logo-agerpres

Actuala proiecție pe termen scurt reconfirmă perspectiva accelerării ușoare a inflației în următoarele luni, reiese din minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României din 5 aprilie 2017. „În discuțiile privind evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au observat ca actuala proiecție pe termen scurt reconfirmă perspectiva accelerării ușoare a inflației în următoarele luni. Se reconfirmă, totodată, rămânerea ratei anuale anticipate a inflației semnificativ sub limita de jos a intervalului țintei în luna iunie 2017, la un nivel doar marginal superior celui prognozat anterior, reflectând revizuirea în sens ascendent a dinamicii probabile a prețurilor LFO, și, în sens opus, a ritmului anticipat de creștere a prețurilor combustibililor”, se spune în documentul citat, dat miercuri publicității.

Sursa: Agerpres

Dumitru (Consiliul Fiscal): Statul va cheltui cu salariile bugetarilor jumătate din veniturile colectate în 2022, ceea ce este nesustenabil

logo-agerpres

Aplicarea Legii salarizării unice va duce la situația în care cheltuielile statului cu salariile în sectorul bugetar vor ajunge la 12% din PIB în anul 2022, ceea ce înseamnă jumătate din veniturile colectate la bugetul de stat, și nu ar mai rămâne resurse pentru aproape nimic, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. „Se dorește o creștere substanțială a salariilor în sectorul bugetar. Acum ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiecțiile arată că aceasta va fi 10% din PIB în anul 2020 și de 12% în 2020, de departe cea mai mare alocare făcută vreodată în România și ar fi peste media europeană”, a spus el, relativ la proiectul Legii salarizării publicat de PSD la începutul acestei săptămâni.

Sursa: Agerpres

Întrebarea nr. 1 în scandalul fondurilor de pensii private: cum vor contribui la venituri decente la pensie, în condiţiile în care sunt doar 300.000 de pensii facultative?

logo-zf

Decizie fără precedent în scandalul naţionalizării pensilor private: ASF i-a retras autorizaţia directorului general al celui mare administrator de pensii private şi a amendat-o cu 100.000 lei. Compania a fost amendată cu 750.000 lei. Reacţia NN Pensii în urma mesajului privind naţionalizarea sistemului de pensii private. Cum îşi motivează compania decizia. Gafa făcută de NN Pensii prin trimiterea către cei 1,8 mili­oa­ne de contributori a unei avertizări privind posibilitatea naţionalizării pensiilor private cu carac­ter obligatoriu, aşa-numitul pilon II, s-a soldat cu consecinţe se­rioase. Directorului administratorului NN Pensii, Raluca Ţintoiu, i-a fost re­trasă autorizaţia de conducere, iar sistemul a fost pus în faţa unei cri­ze de comunicare şi chiar de încredere prin care nu a mai trecut.

Sursa: Ziarul Financiar

ANAF are încasări mai mari decât anul trecut, dar mai mici decât ce s-a planificat

logo-mediafax

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat, joi, că încasările din primul trimestru al anului sunt mai mari cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 2%, respectiv cu 1,1 miliarde de lei mai puţin faţă de ceea ce Executivul îşi propusese pentru această perioadă de timp. „În ceea ce priveşte încasările din primul trimestru al anului s-au realizat venituri cu 1,3% mai mult decât în trimestrul I al anului 2016. În luna martie am avut o creştere de 105,2% încadrându-ne în creşterea economică asumată de Guvern. Încă luptăm pentru recuperarea a deficitului din luna ianuarie, deficit care a fost din cauza faptului că cota de TVA de 24% înregistrată în decembrie 2015 a fost, în decembrie 2016, 20%. Scăderea aceasta de 4 puncte procentuale a afectat încasarea veniturilor în ceea ce priveşte TVA”, a declarat Bogdan Stan.

Sursa: Mediafax

Legea salarizării unitare. PSD a publicat PROIECTUL de lege. Vezi care sunt creşterile salariale în funcţie de categoriile bugetare – DOCUMENT

logo-mediafax

Proiectul legii salarizării unitare a fost publicat de PSD, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că depunerea sa va fi amânată cu o săptămână. „10 zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care absolut toată lumea de bună-credinţă şi cea de rea-credinţă are posibilitatea să studieze”, a motivat liderul PSD decizia.

Sursa: Mediafax

 

Airbus Helicopters a semnat cu IAR un acord de cooperare exclusivă pentru producerea elicopterului H215M în România

logo-profit

Producătorul francez de elicoptere Airbus Helicopters a semnat cu compania românească IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, IAR devenind contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere a Ministerului Apărării pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de elicoptere, a anunțat joi compania franceză. Acordul a fost încheiat în contextul în care Airbus Helicopters a finalizat anul trecut o fabrică nouă în Ghimbav, cu suprafața de 10.000 de metri pătrați, unde va fi produs elicopterul H215.

Sursa: Profit.ro

Gigantul Autoliv deschide un centru de inginerie la Iași. Ieri a lansat deja oferte de angajare. Ce posturi sunt disponibile

logo-profit

Producătorul de sisteme de siguranță auto Autoliv România, subsi­diara locală a grupului suedez Autoliv, cu vânzări globale de peste 10 miliarde dolari, își extinde business-ul din România, urmând să deschidă un centru de inginerie la Iași. Recent, suedezii au deschis o nouă fabrică, la Onești (județul Bacău), prima investiție a companiei în Moldova. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Centrul din Iași este a doua astfel de unitate Autoliv din România.

Sursa: Profit.ro

ASF a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri – 750.000 lei. Directorul companiei a fost retras şi amendat. Reacţia companiei

logo-economia

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Insituţia va demara un control la NN Pensii şi la BCR Pensii. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Sursa: Economica.net

CA al Nuclearelectrica a aprobat un mandat provizoriu de 4 luni pentru directorul general Daniela Lulache

logo-agerpres

Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica a aprobat unui mandat provizoriu pe o perioada de 4 luni pentru directorul general Daniela Lulache, urmând să deruleze o procedură de recrutare și selecție pentru un mandat întreg de 4 ani, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori București (BVB). ‘Nuclearelectrica informează acționarii și investitorii privind decizia Consiliului de Administrație referitoare la mandatul directorului general. Consiliul de Administrație al companiei a aprobat prin decizie, cu unanimitate de voturi, cu abținerea de la vot a membrului Consiliului de Administrație care îndeplinește simultan și funcția de director general, prelungirea mandatului de director general al Danielei Lulache pe o perioada de 4 luni, începând cu data de 1 mai 2017, respectiv un mandat provizoriu, având în vedere ca mandatul actual al directorului general va expira la data de 30 aprilie 2017. Decizia Consiliului de Administrație a fost adoptată în data de 11 aprilie’, se arată în document.

Sursa: Agerpres

Un fond românesc de acţiuni a adus 25% randament într-un an. Unul străin, 40%

logo-zf

Cel mai mare randament afişat de un fond mutual româ­nesc pentru perioada martie 2016-martie 2017 a fost de 25% la BT Maxim, administrat de clujenii de la BT Asset Management. Pentru un fond străin, cea mai bună perfor­man­ţă afişează un randament de 40% în cazul Raiffeisen Russland-Aktien, fond de acţiuni care investeşte în principal în acţiuni şi titluri de valoare ale societăţilor cu sediul sau foca­lizarea activităţii în Rusia sau alte state din fosta Uniune a Republicilor Sovie­tice Socialiste (URSS).

Sursa: Ziarul Financiar

DUPA DECIZIA CURTII INTERNATIONALE DE ARBITRAJ – Enel plateste statului 400 de milioane de euro, pentru 13,6% din actiunile E-distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia

logo-bursa

Grupul energetic Enel a anuntat, ieri, ca filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH) a finalizat tranzactia pentru preluarea a 13,6% din actiunile E-Distributie Muntenia (EDM) si Enel Energie Muntenia (EEM), de la SAPE SA, compania de stat care administreaza detinerile publice in mai multe companii, pentru o suma totala de circa 400 milioane euro, stabilita in urma unui arbitraj international. In urma tranzactiei, EIH si-a majorat participatiile in EDM si EEM la aproximativ 78% din actiunile fiecarei companii, de la nivelul de 64,4% detinut anterior.

Sursa: Bursa

Cresterea consumului a adus cel putin trei noi miliardari in euro in topul companiilor locale in 2016: Dedeman, MOL si Mega Image

logo-zf

In 2015, economia locala avea 15 companii cu afaceri de peste un miliard de euro, iar rezultatele din 2016 ar putea aduce intre trei si cinci companii noi in acest club select, potrivit estimarilor ZF. Reteaua de bricolaj Dedeman Bacau, cea mai mare companie antreprenoriala din Romania, grupul petrolier ungar MOL si magazinele Mega Image au intrat in clubul miliardarilor in euro dupa cifra de afaceri inregistrata in 2016, potrivit estimarilor ZF. Doar Dedeman Bacau a comunicat rezultatele financiare pe 2016, insa dinamica vanzarilor din primul semestru al anului trecut si investitiile in extindere „califica” si celelalte doua companii in cursa pentru vanzari de peste un miliard de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

H & M colaboreaza cu peste 30 de fabrici din Romania cu 11.500 de salariati. O treime sunt doar in judetul Vrancea, restul in sudul si estul tarii

logo-zf

Grupul de moda H & M are pe piata locala 11 furnizori care lucreaza in fabricile proprii sau in unitatile de productie ale subcontractorilor haine pentru gigantul suedez In total, peste 11.500 de oameni cos si croiesc haine pentru suedezi in peste 30 de fabrici de pe piata locala Aproape toate fabricile cu care colaboreaza gigantul H & M sunt amplasate in sudul si estul tarii, respectiv cele mai sarace zone ale Romaniei.

Sursa: Ziarul Financiar

OTE vrea sa aduca 620 mil. lei la capitalul Telemobil. Telekom Romania: Facem primul pas in integrarea legala a entitatilor mobile

logo-profit

Grupul elen OTE intentioneaza sa realizeze la operatorul roman Telemobil o infuzie de capital de 619,7 milioane de lei, care urmareste remodelarea operatiunilor mobile ale grupului de companii Telekom Romania si va reprezenta un prim pas in procesul de integrare legala a entitatilor mobile de pe piata locala, a transmis Telekom Romania la solicitarea Profit.ro. “Aceasta decizie este legata de intentia de remodelare a operatiunilor mobile ale grupului de companii Telekom Romania, cu scopul de a obtine o structura organizationala mai agila si procese mai eficiente, in beneficiul tuturor partilor si al utilizatorilor din Romania. Integrarea legala a entitatilor mobile este o etapa premergatoare necesara pentru viitorul operatiunilor din Romania, care va facilita eficienta operationala”, se arata in raspunsul

Sursa: Profit.ro

Decizia finala privind gazele din Marea Neagra, tot mai aproape: ExxonMobil testeaza piata pentru un contract de peste 1 miliard de dolari

logo-profit

Gigantul american ExxonMobil, care detine, alaturi de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagra Neptun Deep, fiind si operator al concesiunii, testeaza piata de constructii si inginerie petroliera cu o propunere de contract de lucrari de dezvoltare a perimetrului in vederea demararii productiei de gaze in valoare de peste 1 miliard de dolari, TVA inclusa.

Sursa: Profit.ro


RELATED ARTICLES