spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 24-28 aprilie 2017


Revista presei 24-28 aprilie 2017

 

Eurostat: România a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, în 2016

logo-agerpres

Un număr de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene – n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat. Spania a înregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franța un deficit de 3,4% din PIB iar România și Marea Britanie un deficit de 3% din PIB. În schimb, la finele lui 2016, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB). La nivelul UE un număr de 16 state membre aveau în 2016 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB.

Sursa: Agerpres

Analiștii CFA Romania anticipează o depreciere a leului și o majorare a dobânzilor în următoarele 12 luni

logo-profit

În luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Romania – Asociația profesională a analiștilor financiari  – a scăzut marginal față de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Scăderea s-a datorat evoluției indicatorului de condiții curente. Aceasta a avut o valoare de 67,7, în scădere cu 0,2 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal cu 0,1 puncte până la valoarea de 51,4 puncte. În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, este de remarcat că 75% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Conform comunicatului CFA, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5685 (valoare în creștere cu 185 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare de asemenea în creștere cu 400 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

Sursa: Profit.ro

Excedent bugetar de 1,52 miliarde de lei, reprezentând 0,19% din PIB, în primul trimestru din 2017

logo-agerpres

Execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, informează, marți, Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Comparativ, în trimestrul I din 2016, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, potrivit datelor MFP, date publicității anul trecut. În primul trimestru din 2017, veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde lei și reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Sursa: Agerpres

Coface: Numărul de insolvențe este la minim, pierderile cauzate în mediul de afaceri au atins un maxim istoric

logo-profit

Numărul procedurilor noi de insolvență deschise în primul trimestru al acestui an s-a situat la 1.753, în scădere cu aproximativ 22% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 2.237 insolvențe. În pofida acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depășesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric, arată o analiză Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvență. Dinamica este determinată de intrarea în insolvență a unor companii foarte mari, care se regăsesc cu precadere în sectoare precum fabricarea și furnizarea energiei electrice și construcții (unde dimensiunea financiară primează) sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea socială contează cel mai mult), potrivit unui comunicat al Coface.

Sursa: Profit.ro

Producția industrială crește la început de an, fiind susținută de majorarea solidă a exporturilor

logo-zf

Industria şi-a revenit în trimestrul I după ce în 2016, un an cu o creştere economică substanţială, a avut un avans modest. Potrivit Barometrului Indus­tri­al realizat de IRSOP şi SNSPA, în martie volumul pro­ducţiei industriale a cres­cut pentru a doua lună conse­cu­tiv şi, chiar dacă prognozele nu pot fi scu­tite de surprize, datele din teren arată bine. Potrivit sursei citate, în martie faţă de februarie, volumul producţiei industriale a crescut de la 53 de puncte de 64 de puncte, cel mai înalt scor din martie 2016 încoace. Barometrul Industrial este un sondaj lunar realizat în rândul managerilor de companii industriale care sunt chestionaţi în legătură cu evoluţia prezentă şi viitoare a businessului lor: producţie, comenzi noi, stocuri, angajări, exporturi, investiţii etc.

Sursa: Ziarul Financiar

Guvernul a modificat normele de aplicare a Codului fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe profit

Guvernul a anunţat joi că a modificat şi completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe venit, contribuţiile sociale obligatorii şi taxa pe valoarea adăugată. ”Modificările aduc clarificări şi exemple de punere în aplicare a măsurilor introduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal şi prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, se arată în comunicat.

Sursa: News.ro

Romanian Business Leaders: Măsurile Guvernului din ultimele luni nu par a se baza în niciun fel pe realități economice

logo-profit

Măsurile anunțate de Guvern în ultimele luni, precum legea salarizării, legea prevenției sau impozitul global pe gospodării, nu par a se baza în niciun fel pe realități economice, susțin oamenii de afaceri din cadrul organizației Romanian Business Leaders. În cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, oamenii de afaceri din cadrul Romanian Business Leaders au subliniat că măsurile economice anunțate în ultimele două luni de către guvern nu au fost discutate cu antreprenorii, scrie News.ro. „ Au apărut discuții foarte serioase începând cu legea salarizării, continuând cu legea prevenției, care a devenit destul de greu de gestionat, și a urmat impozitul pe gospodării”, a afirmat președintele Delta Asset Invest, Dragoș Roșca. Oamenii de afaceri din cadrul Romanian Business Leaders spun că nu vor susține proiectul de impozit pe venit al gospodăriilor.
Sursa: Profit.ro
Colectare sub așteptări în prima parte a anului. Execuția bugetară: cresc salariile, scad investițiile

logo romania libera

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, cheltuielile de personal au crescut spectaculos în primul trimestru, cu 16,4%. Circa două treimi din încasările la buget s-au dus pe salarii și asistență socială. Sumele alocate de stat pentru investiții – cheltuielile de capital – au scăzut cu 31,5% în primul trimestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „Cheltuielile de personal au crescut cu 16,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016 (…), precum și de creșterile salariale acordate în 2017: creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017”, se explică în nota Ministerului de Finanțe.

Sursa: România Liberă

Automobile Dacia a raportat afaceri de 4,6 miliarde euro și se distanțează de urmăritori în topul celor mai mari companii din România

logo-zf

Grupul francez Renault, actionar al Dacia, a inregistrat un business de 5,1 miliarde de euro anul trecut pe toate companiile pe care le detine in Romania, fiind pentru prima data cand francezii depasesc acest prag. Automobile Dacia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 20,7 mld. lei (4,6 mld. euro), in crestere cu 8,3% fata de anul precedent. Cu acest rezultat Dacia ramane si in 2016 cea mai mare companie din Romania dupa cifra de afaceri, in conditiile in care OMV Petrom a raportat vanzari de 16 mld. lei in acelasi an. Potrivit lui Liviu Bocsaru, directorul financiar (CFO) al Dacia, evolutia pozitiva a fost determinata de cresterea modelului Duster, chiar si pe final “de cariera”, dar si de productia de componente ce au fost livrate catre celelalte uzine ale Grupului Renault. “Ma refer la componentele de vehicule SKD care si-au dublat volumul, la motoare, sasiuri si piese de schimb, produse pe platforma de la Mioveni”. Profitul net al Automobile Dacia a fost de 456 mil. lei (101,3 mil. euro) anul trecut, in crestere de la 447 mil. lei in 2015, propunerea companiei fiind de a reinvesti o mare parte in aparatul industrial de la Mioveni, cu scopul de a mentine competitivitatea uzinei pe termen lung.

Sursa: Ziarul Financiar

ICSID: Fraţii Gavazzi, care au cumpărat combinatul Oţelu Roşu în 1999, vor fi despăgubiţi de statul român cu 1,9 milioane dolari şi 657.000 euro

Fraţii Gavazzi, care au cumpărat 70% din acţiunile combinatului Socomet Oţelul Roşu în 1999, vor fi despăgubiţi de statul român cu sumele de 1,89 milioane de dolari şi 657.000 de euro, în urma procesului intentat în 2012 de cei doi fraţi împotriva statului român, reiese din sentinţa arbitrală dată pe data de 18 aprilie de cea mai importantă instituţie în ceea ce priveşte arbitrajul în domeniul investiţiilor, Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) de la Washington.

Sursa: News.ro
Germanii de la Rheinmetall ar putea produce în România un transportor blindat de trupe 8X8

logo-economia

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi reprezentanţi ai constructorului de vehicule militare Rheinmetall au discutat, joi, stadiul de implementare al acordului de cooperare pentru dezvoltarea şi producţia unui transportor blindat pentru trupe 8X8, una dintre soluţii fiind constituirea unei societăţi cu capital mixt, informează, joi, ministerul de resort. Potrivit sursei citate, acordul presupune dezvoltarea de tehnologie şi transfer de know-how, care să permită fabricarea unui nou tip de transportor, cu mobilitate superioară şi capabilităţi amfibii, produsul rezultat putând fi realizat în comun (tehnologie germană şi română) la Uzina Automecanică Moreni (Dâmboviţa).

Sursa: Economica.net

Studiu al CITR Group. Jumătate din companiile de impact din economie întâmpină dificultăți financiare. „Nu au bani și au datorii mai mari decât pot să ducă”

logo-zf

In Romania erau 19.500 de firme considerate de impact, iar numarul lor scade de la an la an. Jumatate din companiile de impact din Romania, respectiv firmele care au active de cel putin un milion de euro fiecare, intampina dificultati financiare, ceea ce reprezinta un paradox avand in vedere ca Romania inregistreaza cea mai mare crestere economica din UE, potrivit unui studiu realizat de CITR Group, liderul pietei de insolventa din Romania. Din datele Registrului Comertului citate de reprezentantii CITR, doar 3% din companiile din Romania sunt de impact, respectiv 19.564. Acestea genereaza 68% din cifra de afaceri cumulata la nivel national si angajeaza 41% din forta de munca existenta in Romania, potrivit surselor citate.

Sursa: Ziarul Financiar

Lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri au nevoie de 5.000 de oameni în acest an când vor să deschidă 300 de magazine

logo-zf

Cele zece retele din comertul modern local aveau la inceputul acestui an un total de 85.000 de angajati, potrivit estimarilor ZF pe baza datelor existente. Fiecare retea in parte are cateva mii de salariati, unele depasind chiar pragul de 10.000 de oameni. Jucatorii din comertul modern vor crea in acest an 4.500 – 5.000 de noi locuri de munca odata cu deschiderea de noi unitati. Cele zece retele straine au anuntat pentru acest an inaugurarea a circa 300 de magazine noi, cel mai rapid ritm de expansiune de pana acum. Retailerii din comertul modern au ajuns unii din cei mai mari angajatori din economie in ultimii ani datorita expansiunii rapide cu 150-250 de noi hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate, discount sau cash & carry in fiecare an. Astfel, la inceputul acestui an cele zece retele ajunsesera la un total de 85.000 de salariati, potrivit estimarilor ZF pe baza datelor existente. Fiecare retea in parte are cateva mii de salariati, unele depasind chiar pragul de 10.000 de oameni. Dupa deschiderile anuntate in acest an, retailerii se vor apropia de 90.000 de salariati.

Sursa: Ziarul Financiar

OMV Petrom: investiţii în creştere cu 83% faţă de 2016, la 4,56 miliarde lei în 2017

logo-economia

OMV Petrom are pentru 2017 un buget de investiţii estimat la 4,56 miliarde lei, în creştere cu 83% faţă de cel de anul trecut, de 2,49 miliarde lei. Conform unui comunicat al companiei, bugetul de investiţii a fost aprobat marţi de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor. Principala destinaţie a investiţiilor continuă să fie divizia Upstream, pentru care au fost bugetate investiţii de peste 4,15 miliarde de lei (91% din buget), urmată de Downstream Oil, cu un buget de investiţii de 323 milioane de lei, în 2017. De asemenea, acţionarii au aprobat distribuirea de dividende în valoare de circa 850 milioane lei pentru anul financiar 2016, respectiv de 0,015 lei/acţiune.

Sursa: Economica.net

România se bazează pe 11.000 de firme. Top cinci cele mai profitabile domenii

logo-economia

Potrivit unui studiu al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), din totalul de 640.000 de companii înregistrate la Registrul Comerţului, 19.564 au active de peste un milion de euro. Dintre acestea însă, doar 11.062 sunt companii finanţabile, fără probleme sau grad prea mare de îndatorare. Industria prelucrătoare, comerţul, transport şi logistică, construcţiile şi IT-ul sunt domeniile în care aceste companii înregistrează cel mai mare profit. „Din punctul de vedere al investițiilor, România este probabil cea mai atractivă țară din Europa Centrală și de Est, alături de Polonia. Însă tranzacțiile sunt foarte puține. Când e vorba să facă tranzacții, nu se găsesc oportunități concrete. Investitorii se uită de regulă la companii sănătoase cu active de peste 10 milioane euro. Suntem față în față cu o economie performantă, care stă pe o bază îngustă, iar când baza e îngustă, apar problemele de stabilitate”, a declarat directorul general al CIT Resources, Rudolf Vizental, la prezentarea studiului.

Sursa: Economica.net

OMV a dat în judecată statul român la Curtea Internațională de Comerț de la Paris pentru încălcarea contractului de privatizare

logo-agerpres

Compania austriacă OMV, acționarul majoritar al Petrom, a dat în judecată statul român, în luna martie 2017, la Curtea Internațională de Comerț de la Paris, pentru încălcarea prevederilor din contractul de privatizare referitoare la recuperarea investițiilor de mediu, se arată în raportul pentru anul trecut al companiei petroliere. Potrivit contractului de privatizare, statul român s-a obligat să plătească OMV sumele pe care această companie urma să le investească în lucrări de mediu legate de poluarea istorică, sume estimate la 542 de milioane de euro. „În aprilie 2016, OMV a transmis statului român o notificare de dispută în ceea ce privește anumite solicitări neplătite de statul român pentru decontaminarea unor sonde și reabilitarea mediului, în sumă de 34 de milioane de euro”, se arată în raportul OMV.

Sursa: Agerpres

Încă o încercare pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă: 30 iunie, noul termen de finalizare a negocierilor cu chinezii

logo-economia

Negocierile dintre Nuclearelectrica şi compania chineză China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind construcţia în sistem de parteneriat public privat a reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care s-au blocat la finalul anului trecut, vor fi reluate. 30 iunie este noul termen pâna la care statul român şi investitorii chinezi trebuie să se pună de acord asupra condiţiilor în care vor putea fi construite cele două reactoare, o investiţie de 6,4 miliarde de euro care va fi recuperată în mare parte de la consumatorii români de energie electrică. Este nevoie de acordul Guvernului. 30 iunie 2017 este noul termen până la care statul şi investitorii chinezi mai pot negocia cu partea română termenii de realizare a proiectului celor două reactoare nucleare, aşa cum a fost convenit prin memorandumul semnat încă din 2015. Informaţia apare în raportul pe 2016 al societăţii Nuclearelectrica, publicat recent, în contextul în care, la finalul anului trecut, când expira vechiul termen, negocierile au fost blocate pentru că partea chineză a cerut nişte explicaţii clare legate de recuperarea investiţiei în cele două reactoare.

Sursa: Economica.net

Acționarii Digi Communication intenționează să obțină 1,218 miliarde lei din listarea companiei

logo-agerpres

Acționarii Digi Communication intenționează să obțină 1,218 miliarde lei din listarea la bursă a companiei, iar prețul de ofertă așteptat este între 38 și 56 lei/acțiune, reiese din prospectul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Oferta este formată din două tranșe, cea a investitorilor instituționali și cea de retail. Tranșa Investitorilor Instituționali se adresează anumitor Investitori Calificați din Uniunea Europeană și din afara Statelor Unite ale Americii și, conform Regulamentului S și din Statele Unite, numai persoanelor considerate în mod rezonabil a fi QIB (cumpărător instituțional calificat, n.r.), conform Regulii 144A sau în temeiul unei alte scutiri de la cerințele de înregistrare din Legea privind Valorile Mobiliare sau în cadrul unei tranzacții care nu face obiectul cerințelor de înregistrare din Legea privind Valorile Mobiliare. Tranșa va avea alocat un număr inițial de 18.482.492 acțiuni, reprezentând 85% din numărul inițial de acțiuni oferite.

Sursa: Agerpres

Airbus va începe producţia elicopterului H215 la noua uzină de la Ghimbav după ce va primi comenzi pentru minimum 16 aparate. Director: Sunt şanse mari să începem în 2019. Dacă România face prima comandă, va pune numele aparatului

Compania Airbus Helicopters va începe producţia modelului H215 la noua uzină pe care a inaugurat-o anul trecut la Ghimbav după ce va ajunge la un portofoliu de comenzi pentru cel puţin 16 aparate, iar numele comercial al modelului fabricat în România va fi dat de cine va face prima comandă importantă, a declarat joi directorul general al Airbus Helicopters România, Serge Durand, într-o discuţie cu jurnaliştii. „Avem un număr de comenzi, dar mai puţine de 16. Este nevoie să ai o anumită previziune în timp în acest sector”, a afirmat Durand. Directorul a precizat, pentru News.ro, că probabilitatea de a demara producţia în 2019 este „foarte ridicată”, pe baza evoluţiei pieţei mondiale din acest moment.
Sursa: News.ro





















RELATED ARTICLES