Protestele au continuat joi noapte la Charlotte, Statele Unite, sub supravegherea armatei. Militari din cadrul Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi ca întăriri, iar o interdicţie de circulaţie a fost decretată în oraşul american, pentru a preveni orice incidente. Protestatarii continuă să denunțe uciderea unui afroamerican de către un poliţist.
Calmul domnea în rândul celor câteva sute de manifestanţi care au ieşit joi seara în stradă în acest mic oraş din sud-estul Statelor Unite cu pancarte ce îndemnau „Nu ne mai ucideţi” sau „Rezistenţa este frumoasă”. Militari şi un vehicul blindat de tip Humvee au fost staţionaţi în faţa Hotelului Omni, scena celor mai dure violenţe cu o noapte înainte, a constat un jurnalist AFP.
„Acum avem resurse care permit protejarea infrastructurilor şi să fim mult mai eficienţi”, a avertizat şeful Poliţiei din Charlotte-Mecklenburg, Kerr Putney. El a anunţat anterior, joi, că „mai multe sute” de membri suplimentari ai forţelor de ordine vor încerca să împiedice jafuri ca cele din cele două nopţi precedente care l-au determinat pe guvernatorul statului North Carolina să decreteze starea de urgenţă, scrie News.ro.
Poliţia şi primarul Jennifer Roberts au decis, ca măsură suplimentară, să instituie o interdicţie de circulaţie începând de la miezul nopţii şi pînă la ora locală 6.00 (13.00, ora României). Interdicţia va rămâne în vigoare „atât timp cât va dura starea de urgenţă sau până când va fi revocată oficial”, a scris primarul într-un mesaj postat pe Twitter.
În noaptea de miercuri spre joi, 44 de persoane au fost reţinute la Charlotte, a subliniat Putney, un manifestant a fost rănit mortal, iar doi poliţişti au fost răniţi uşor la ochi. Prezent la faţa locului, un jurnalist AFP l-a văzut pe acest bărbat care a căzut la pământ, în urma unui foc de armă, şi care sângera abundent. El a fost atins de un glonţ care nu a fost tras de poliţişti, au dat asigurări autorităţile. Bărbatul a murit joi, potrivit NBC.
Seara a început în calm, cu un omagiu adus lui Keith Lamont Scott, un bărbat de culoare în vârstă de 43 de ani care a fost, potrivit familiei sale, victima unei greşeli flgrante marţi seara, în parcarea unui imobil. Potrivit poliţiei, Scott a fost rănit mortal prin împuşcare, el refuzând să lase arma pe care o avea asupra sa. Rudele sale afirmă că avea doar o carte în mână. Însă atmosfera a degenerat, iar manifestanţi au aruncat cu proiectile în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.
Locuitori şi ACLU, o puternică asociaţie americană pentru apărarea libertăţilor, au exercitat presiuni asupra lui Putney să facă publică o înregistrare video a intervenţiei poliţiştilor împotriva lui Scott, dar acesta a refuzat. Însă şeful poliţiei a recunoscut că secvenţa filmată nu oferă „vreo probă vizuală indiscutabilă care să confirme că cineva ameninţă cu vreo armă”. Această declaraţie a slăbit teza poliţiei potrivit căreia poliţistul care a tras era ameninţat în mod direct de către Keith Lamont Scott. Membri ai familiei victimei au văzut înregistrarea video, iar unul dintre avocaţii lor a declarat pentru CNN că în ea nu apare vreo armă.
În ultimii doi ani, poliţişti au ucis afroamericani care, în unele cazuri, nu erau înarmaţi, în mai multe oraşe din ţară, sau au tratat persoane de culoare cu o brutalitate gratuită, care a şocat populaţia. Însă, la Charlotte, autorităţile au decis să dea dovadă de fermitate şi să impună respectarea ordinii publice. „Nu putem tolera violenţa. Nu putem tolera distrugerea unor bunuri”, a declarat pentru CNN guvernatorul republican al statului North Carolina Pat McCrory.
În Guvernul democrat al lui Barack Obama, poziţiile se vor mai echilibrate. „Preşedintele crede în mod profund în drepturile oamenilor de a protesta. Însă populaţia nu trebuie să folosească scuza contestării pentru a comite violenţe sau acte de vandalism”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Candidatul republican Donald Trump a pus violenţele de la Charlotte pe seama consumului de stupefiante. „Drogurile au jucat un rol foarte mare în ceea ce vedeţi seara la televizor”, a declarat miliardarul newyorkez.
Moartea lui Keith Lamont Scott a avut loc după ce un afroamerican neînarmat a fost ucis vineri în statul Oklahoma. Terence Crutcher a fost împuşcat de la mică distanţă după ce a mers până la vehicul cu mâinile sus. Poliţista care l-a omorât a fost inculpată joi pentru omor prin imprudenţă.