spot_img
AcasăInternaționalFMI nu a modificat estimările privind creșterea economiei globale în 2017 și...


FMI nu a modificat estimările privind creșterea economiei globale în 2017 și 2018

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a menținut estimările privind evoluția economiei mondiale în 2017 și 2018, potrivit raportului actualizat „World Economic Outlook”, publicat luni de instituția financiară internațională, transmite Reuters.

În cel mai recent raport al FMI „World Economic Outlook” nu apar diferențe privind evoluția economiei mondiale în 2017 și 2018, comparativ cu estimările făcute în luna aprilie, informează Reuters.

La nivel global, PIB-ul va avansa în acest cu 3,5% anul acesta și cu 3,6% anul viitor, valori care se regăsesc și în prognoza publicată anterior.

Economiile emergente din Europa, printre care se numără și România, vor avea o creștere medie de 3,5% în 2017 și de 3,2% în 2018, valori ceva mai mari decât estimările anterioare de 3%, respectiv 3,1%.

În aprilie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an. De asemenea, FMI și-a îmbunătățit ușor și estimările privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, față de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.

„Deși pe termen scurt riscurile la adresa previziunilor de creștere a economiei mondiale par echilibrate în mare parte, ele rămân înclinate în jos pe termen mediu”, se arată în raportul FMI.

Expansiunea zonei euro ar urma să ajungă la 1,9% anul acesta și la 1,7% anul viitor, mai mult cu 0,2 puncte procentuale și, respectiv, 0,1 puncte procentuale decât estima FMI în aprilie, datorită „ritmului solid de creștere al cererii interne”.

În schimb, FMI a înrăutățit estimarea privind evoluția Marii Britanii, din cauza activității economice sub așteptări în primul trimestru din 2017. Conform noilor prognoze, PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât estima FMI în aprilie. Pentru anul viitor, previziunile de creștere au fost menținute la 1,5%.

În China, FMI se așteaptă la un avans mai solid în 2017, de 6,7%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în aprilie, și de 6,4% în 2018, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât estimarea precedentă.


RELATED ARTICLES