spot_img
AcasăInternaționalLiderului opoziției din Rusia, Alexei Navalny, nu i-a fost acceptată candidatura la...


Liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalny, nu i-a fost acceptată candidatura la alegerile din 2018

Comisia Electorală Centrală din Rusia a refuzat să-l înregistreze pe liderul opoziției, Alexei Navalny, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 2018, confirmând avertismentele că nu-i va fi permisă în scrierea în cursa electorală din cauza unei condamnări penale.

Navalny, un activist anti-corupție și un critic deschis al președintelui Vladimir Putin, a denunțat acțiunea îndreptată împotriva lui ca fiind motivată politic pentru a-l ține departe de votul popular. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat condamnarea sa ca ilegală, dar a fost reîncadrat și condamnat pentru aceeași acuzație la de cinci ani de închisoare, cu suspendare în luna februarie.

„Aceste afirmații au fost falsificate”, a declarat Navalny în fața comisiei electorale de la Moscova. „Nimeni nu va recunoaște procesul electoral sau rezultatele sale”, a adăugat Navalny.

Președinta comisiei, Ella Pamfilova, a răspuns agresiv că instituția pe are o conduce nu avea autoritatea legală să ignore condamnarea sa penală. „Înșelăm tineretul țării”, a spus ea înainte de a da explicații despre cum să desfășoare o campanie politică „mai inteligentă și mai atentă”.

După ce a aflat decizia, Navalny a distribuit un videoclip pre-înregistrat pe Twitter, chemând pentru „greva alegătorilor” – un boicot al alegerilor – promițând totodată că va monitoriza procesul electoral pentru a dezvălui încălcările legii și că va refuza recunoașterea rezultatului.

Navalny și-a anunțat planul de a candida la președinție cu un an în urmă, sfidând avertismentele repetate ale oficialilor că nu-i va fi permisă înscrierea pe buletinul de vot din cauza unei dispoziții legale care blochează persoanele care au condamnări penale grave să candideze timp de la cel puțin un deceniu după efectuarea sentinței.

Mii de susținători au demonstrat duminică, 24 decembrie, în mai mult de 12 orașe din Rusia, în sprijinul candidaturii sale. Navalny, în vârstă de 41 de ani, s-a erijat în principalul organizator al protestelor de masă din 2011-2012 care au izbucnit din cauza presupuselor manipulări ale alegerilor, cele mai mari manifestații de protest de după preluarrea puterii de către Putin în urmă cu aproape două decenii. În 2013, Navalny a fost aproape de obține suficiente voturi pentru a căștiga împotriva unui aliat al lui Putin la alegerile pentru primăria Moscovei. În ultimul an, protestele anti-Kremlin au atras mari mulțimi în orașele din întreaga Rusie, printre care zeci de mii de tineri.

Putin este așteptat să câștige cu ușurință un al patrulea mandat prezidențial la alegerile din martie. La începutul acestei luni, el a susținut decizia de a ține departe de viața politică personalităâțile din opoziție precum Navalny, pe care ale aseamănă cu fostul președinte georgian, Mikhail Saakașvili, care este denigrat în Rusia pentru rolul său în războiul din 2008 dintre cele două țări.


RELATED ARTICLES