spot_img
AcasăInternaționalNATO cere Turciei și Austriei să-și rezolve urgent disputa care blochează parteneriatul...


NATO cere Turciei și Austriei să-și rezolve urgent disputa care blochează parteneriatul alianței cu țările non-membre

NATO a făcut miercuri un apel către Turcia și Austria să rezolve o dispută referitoare la cererea formulată de Ankara de aderare la UE, și care a condus la blocarea cooperării dintre Turcia și țările partenere din cadrul alianței, transmite Euractiv.

Cancelarul austriac a cerut în mod repetat UE să renunțe la negocierile de aderarea la UE cu Turcia.

Ca măsură de represalii, Turcia a blocat programe de parteneriat cu Austria în cadrul NATO.

Austria nu este membră NATO, dar are un acord de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică. Conform relatărilor din presă, un oficial NATO a declarat că „regretăm situația din prezent și impactul pe care îl are asupra tuturor programelor noastre de cooperare cu partenerii noștri din Alianță”.

„NATO sprijină dialogul constructiv între țări. Contăm pe Turcia, aliatul nostru, și pe partenerul nostru Austria să își rezolve în mod amiabil disputa”, a afirmat oficialul NATO.

„Blocarea programelor NATO nu are un impact imediat asupra misiunilor noastre din regiunea de vest a Balcanilor, însă pe termen mediu și lung, acest lucru poate să conducă la probleme în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne pregăti pentru noi misiuni”, a adăugat acesta.

Publicația germană Die Welt a spus că măsura luată de Turcia a blocat complet toate programele de cooperare ale NATO cu țările non-membre.

Aceste programe acoperă aproape toată Europa, și totodată multe țări din Orientul Mijlociu și Asia, și au ca scop construirea interoperabilității și creșterea încrederii reciproce.
RELATED ARTICLES