spot_img
AcasăInternaționalONU instituie sancțiuni împotriva Coreei de Nord care ar putea s-o coste...


ONU instituie sancțiuni împotriva Coreei de Nord care ar putea s-o coste un miliard de dolari anual

Organizația Națiunilor Unite înăsprește sancțiunile impuse Coreei de Nord, ca ripostă pentru programele balistice și nucleare. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție care consolidează în mod sensibil sancțiunile deja impuse Coreei de Nord și care, dacă va fi respectată, va priva Phenianul de venituri anuale în valoare de un miliard de dolari, relatează AFP.

O nouă ripostă față de programele balistic și nuclear nord-coreene, acest text reprezintă un anumit succes al Statelor Unite, care și-au convins partenerii chinez – cel mai important susținător al Phenianului – și rus să consolideze presiunea internațională asupra unei țări acuzate că este o ”amenințare mondială”. Propusă de Statele Unite, Rezoluția 2371 vizează să interzică venituri din exporturi nord-coreene în sectoarele cărbunelui, fierului și pescuitului. Această nouă rezoluție are ca obiectiv să determine Phenianul să negocieze în urma primului său tir al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pe 4 iulie, Ziua Națională americană.

Coreea de Nord a procedat pe 28 iulie la un al doilea tir de ICBM. Președintele CE nu abandonează însă posibilitatea unei replici europene Președintele american Donald Trump a salutat pe Twitter votul unanim al Consiliului de Securitate, subliniind că noile sancțiuni vor avea ”un impact financiar foarte important” asupra Phenianului. ”Un cost de peste un miliard de dolari pentru Coreea de Nord”, a apreciat el. La puțin timp după aceea, Casa Albă a anunțat într-un comunicat că ”președintele apreciază cooperarea Chinei și Rusiei în asigurarea adoptării acestei rezoluții”.

”El va continua să lucreze împreună cu aliații noștri în vederea consolidării presiunii diplomatice și economice asupra Coreei de Nord, cu scopul de a pune capăt comportamentului ei amenințător și destabilizator”, se arată în comunicat. Mingea este acum în terenul nord-coreean, care ”trebuie să răspundă” cererilor internaționale, a declarat ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley. „Acestea sunt sancțiunile cele mai stricte contra unei țări de o generație”, a lansat ea.

Este ”mai urgent ca niciodată să se pună capăt programelor nuclear și balistic nord-coreene, iar Phenianul să fie adus la masa negocierilor”, a subliniat omologul ei francez François Delattre. Noul ambasador rus la ONU Vasili Nebenzia a subliniat însă că ”va fi imposibil să se rezolve acest conflict doar prin adoptarea de sancțiuni”. El a reclamat ”o abordare globală” și ”o strategie politică”. Sancțiunile ”nu pot să fie un scop în sine”, ci mai degrabă ”un instrument care să determine această țară la discuții constructive”, a apreciat diplomatul rus.

Noile sancțiuni vizează să împiedice exporturile nord-coreene de fier, de minereu de fier, de plumb, de minereu de plumb, de pește și de crustacee. În schimb, ele nu vizează, așa cum se evoca inițial în cadrul negocierii lor, în urmă cu o lună, livrări de produse petroliere către Coreea de Nord. În rezoluție, Coreea de Nord este acuzată că se livrează unei ”deturnări masive a slabelor sale resurse” în vederea continuării dezvoltării unor ”arme nucleare și mai multor programe costisitoare în domeniul rachetelor balistice”.


RELATED ARTICLES