Amplificarea aversiunii față de risc a investitorilor a tras în jos piețele de capital la nivel global. Bursele de mărfuri scad și ele pe fondul previziunilor mai puțin optimiste privind evoluția cererii din China. Euro scade și el, mai ales pe fondul neclarităților din cursa electorală franceză, transmite Reuters.
Acțiunile cotate la bursele europene, precum și indicii futures din SUA, au scăzut luni pe fondul instabilității geopolitice generate de lansarea a patru rachete balistice din Coreea de Nord, de refuzul categoric al lui Alain Jupe de a intra în cursa pentru președinția Franței, de anunțarea unei noi majorări de capital la Deutsche Bank, de declarația fără precedent a lui Donald Trump, care-l acuză pe Barack Obama că a ordonat instalarea de microfoane în Trump Center, unde își avea sediul de campanie și de corecția în minus anunțată în weekend de către China privind rata de dezvoltare economică din acest an. Toate acestea au cântărit mult mai greu decât avalanșa de fuziuni și achiziții care are loc de ceva vreme pe piața europeană.
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,4%, mai ales din cauza sectorului minier și a băncilor după ce Deutsche Bank a anunțat că are nevoie de mai mult capital. Acțiunile Deutsche Bank au pierdut luni 6% după ce s-a aflat că cea mai mare bancă din Germania trebuie să suplimenteze emisiunea de acțiuni pentru a-și majora capitalul cu opt miliarde euro. „Întrebarea pe care și-o pun investitorii este dacă aceasta va fi ultima majorare de capital sau dacă banca nu va nevoie de încă una peste câțiva ani”, a spus Stefan de Schutter, trader la Alpha – Frankfurt, referindu-se la Deutsche. „Până acum niciuna dintre măsurile de restructurare nu a dat roade.”
Indicele FTSEuroFirst index al primelor 300 de acțiuni și indicele DAX din Germania au pierdut 0,7%, ambele fiind afectate de scăderea Deutsche Bank. Indicele sectorului bancar european s-a depreciat cu un procent.
Imaginea de ansamblu pare a arăta un reflux pe piețe, după ce recent au depășit toate recordurile înregistrate de-a lungul timpului. Investitorii anticipează aproape sigur o creștere a ratei dobânzii-cheie în SUA, chiar din această lună. Premierul chinez Li Kegiang a avertizat la rândul său că economia chineză se va confrunta mai mari decât se așteptă. În Europa, agenda este făcută de evoluțiile ascendente ale partidelor de extremă și populiste și posibile victorii ale reprezentanții acestora în cadrul apropiatelor alegeri parlamentare din Olanda și Franța