spot_img
AcasăInternaționalRelațiile ruso-americane, la cel mai jos nivel după atacul din Siria


Relațiile ruso-americane, la cel mai jos nivel după atacul din Siria

Rachetele lansate de forțele militare americane împotriva Siriei tensionează și mai mult relațiile dintre SUA și Rusia, după ce vineri Kremlinul a acuzat utilizarea forței de către președintele Trump, iar surse militare rusești au declarat că ar putea suspenda acordul pentru schimbul de informații privind zborurile avioanelor militare în spațiul aerian sirian pentru a evita angajări accidentale, conform The New York Times.

Donald Trump, care-și făcuse unul dintre punctele principale ale campaniei electorale îmbunătățirea relației cu Moscova, a intrat într-una dintre cele mai dure confruntări diplomatice cu Moscova din ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a catalogat atacurile aeriene împotriva Siriei ca fiind o „lovitură puternică” dată relației ruso-americane, în timp ce administrația Trump a sugerat că Rusia poartă o parte din responsabilitate pentru atacul cu arme chimice asupra civililor sirieni care a urgentat răspunsul american.

Atacul cu rachete de croazieră a demonstrat potențialul pericol al operațiunilor forțelor armate rusești și americane care operează foarte aproape unele de altele. Aproximativ 100 de militari ruși ar fi fost detașați la baza aeriană care a fost atacată de forțele americane. Americanii i-au anunțat pe ruși că baza militară unde erau localizați va fi bombardată în aproximativ 90 de minute, dar fără să le spună exact direcția în care ar trebui să se refugieze.

Cu toate că Rusia nu a activat sistemul de apărare aerian împotriva rachetelor de croazieră americane, vrea să își demonstreze forța militară după acest atac. Oficialii de la Moscova au anunțat că vor întări sistemul de apărare aerian din Siria, iar o fregată din Marea Neagră a fost transferată imediat în Marea Mediterană, îndreptându-se spre baza Tartus.

Oficialii americani au acuzat Rusia că nu a reușit să ducă la îndeplinire înțelegerea din 2013, care prevedea eliminarea tuturor armelor chimice de pe teritoriul sirian.

Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că este clar că Rusia este responsabilă de utilizare a armelor chimice, indiferent dacă aceasta a fost complice sau doar incompetentă.

Rusia neagă în continuare faptul că Siria deține armament chimic sau că a executat atacul în care și-au pierdut viața peste 80 de civili și adaugă că este doar un pretext fals pentru ca SUA să atace direct forțele guvernamentale siriene.

În plus, președintele Vladimir Putin a catalogat loviturile date de SUA ca o încălcare gravă a legilor internaționale.

În urma bombardamentului efectuat de SUA, patru militari sirieni și-au pierdut viața, în timp ce alți doi sunt dați dispăruți.





















RELATED ARTICLES