spot_img
AcasăInternaționalRoger Cohen, NYT: Orlando şi America lui Trump


Roger Cohen, NYT: Orlando şi America lui Trump

„Omar Mateen, trăgătorul din Florida, care şi-a exprimat loialitatea faţă de Statul Islamic, tocmai l-a trimis pe Donald Trump la Casa Albă, Marea Britanie afară din Uniunea Europeană, Marine Le Pen la preşedinţia Franţei, iar lumea într-o spirală necontrolată a violenţei.

În vârstă de 29 de ani, Mateen este Gavrilo Princip al secolului XXI, bărbatul tânăr care a distrus o veche şi descompusă ordine politică. La fel ca naţionalistul sârb de origine bosniacă de 19 ani, ale cărui gloanţe au aprins scânteia Primului Război Mondial, Mateen a declanşat o scânteie într-un moment de furie inflamabilă. Desigur, imaginile sumbre se pot dovedi nimic mai mult decât atât. Mateen încă nu a schimbat lumea şi s-ar putea să nu o facă niciodată.

Dar nu este nicio îndoială faptul că cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite vine într-un moment de nelinişte. În Statele Unite şi Europa, frustările politice şi economice au produs o stare de respingere a status-quo-ului şi o aparentă pregătire pentru saltul în necunoscut. Washington şi Bruxelles au devenit cuvinte comune pentru paralizie.

Trump şi Brexit reprezintă acţiunea – orice acţiune – de a agita lucrurile. Ei sunt, conform suporterilor lor, ceea ce elitele elegante merită. În plus, şi alimentând asta, Islamul este într-o criză epocală. Ramurile şiită şi sunnită sunt atrase într-un conflict violent. Ajustările la lumea modernă s-au dovenit falimentare şi suficient de agonizante pentru a produce o tulpină de credinţe jihadiste violent anti-occidentale la care Mateen – ca şi trăgătorii din San Bernardino – era aparent susceptibil.

Că a tras în persoane care petreceau într-un club gay sugerează, iar, că Islamul şi sexualitatea constituie un tărâm cu potenţial de inflamare. Atitudinea liberalilor occidentali faţă de subiectul sexualităţii reprezintă cel mai mare afront la adresa unei anumite ramuri a Islamului. Rezultatul acestei confruntări este violenţa explozivă.

Au trecut 12 ani de când Theo van Gogh a fost ucis în Amsterdam de un jihadist olandez de origine marocană pentru realizarea unui film despre tratamentul femeii în Islam; şi acum homosexualii de la clubul Pulse din Orlando sunt vizaţi de un cetăţean american de descendenţă afghană care, se pare, a găsit în islamul extremist răspunsul ideologic la problemele sale.

Este contraproductiv să arunci vina pe toţi cei 1.6 miliarde de musulmani pentru criza religioasă în care se află. Reiterarea apelului făcut de Trump, acela de interzicere temporară a intrării pe teritoriul Statelor Unite a musulmanilor non-americani, exemplifică politicile sale violent-nuanţate de divizare.

De asemenea, este periculos să ignorăm sau să minimalizăm potenţialul ideologiei ISIS, rolul central pe care l-a jucat în recentele masacre, din Paris până în California, şi legătura dintre ideologia şi criza accentuată a Islamului. Propoziţia favorită a administraţiei Obama cu referire la acest flagel – extremismul violent – este vagă până în punctul în care se transformă în inutilitate. Da, teroriştii jihadişti sunt extremişti violenţi, dar numindu-i aşa este ca şi cum am spune că nazismul este o reacţie la umilinţa din Primul Război Mondial: adevărat, dar inadecvat.” Articolul întreg poate fi citit AICI – http://www.nytimes.com/2016/06/14/opinion/orlando-omar-mateen-pulse-florida-donald-trumps-america.html?ref=opinion&_r=0.RELATED ARTICLES