spot_img
AcasăInternaționalGeorge Soros donează 18 miliarde de dolari fundației Open Society


George Soros donează 18 miliarde de dolari fundației Open Society

Controversatul miliardar și filantrop american, George Soros, a anunțat că a donat 18 miliarde de dolari fundației Open Society, organizație pe care tot el a înființat-o în 1993.

După această tranzacție, fundația Open Society a ajuns a doua ca mărime printre organizațiile filantropice din SUA, după cea înființată de Bill și Melinda Gates, arată datele Trustului Național Filantropic. Miliardarul de origine maghiară conduce fundația printr-un comitet, al cărui președinte este.

Soros nu intenţionează să facă tranzacţii cu aceşti bani, care acum aparţin Open Society, potrivit oamenilor familiarizaţi cu situaţia. El îşi va tranzacţiona însă propriii banii, ţinuţi separat în cadrul firmei Soros, mai ales după ce anul trecut a pariat greşit că bursele se vor prăbuşi după ce Donald Trump este ales preşedinte.

„Este un proces continuu de migrare a banilor, dintr-un fond în celălalt, pentru a susţine o fundaţie pe termen lung”, a declarat Bill Ford, membru al comitetului şi director executiv al General Atlantic LLC. Soros a început să facă donaţii în 1979 şi a intensificat lupta împotriva comunismului în Europa de Est. În 1984, a înfiinţat o fundaţie în Ungaria, ţara în care s-a născut, care a distribuit fotocopiatoare universităţilor şi bibliotecilor pentru a stopa controlul guvernului asupra informaţiilor.

După ce a trăit atât în ​​comunism cât şi în ocupaţia nazistă din Ungaria, Soros speră să promoveze „societăţi deschise” în locuri unde guvernele autoritare au avut putere. El şi-a numit fundaţia după o carte a filosofului Karl Popper, unul dintre profesorii săi, care apăra democraţiile liberale.

Fundaţia Open Society are în prezent un mandat determinat în mare măsură de valorile fondatorului său. Acesta operează printr-o reţea de peste 40 de fundaţii şi birouri în ţări de la Afganistan până la Africa de Sud. Acesta a finanţat eforturile de primire a refugiaţilor, programele de sănătate publică, inclusiv o instanţă mobilă pentru infracţiuni de gen în Republica Democrată Congo.


RELATED ARTICLES