spot_img
AcasăOpiniiEste dolarul global în pericol? de Simon Johnson


Este dolarul global în pericol? de Simon Johnson

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dolarul SUA a fost în centrul finanțelor și comerțului internațional. De-a lungul deceniilor, și în ciuda numeroaselor ascensiuni ale economiei globale, dolarul și-a păstrat rolul de activ de rezervă preferat al lumii. Când vremurile sunt grele sau când domnește incertitudinea, investitorii preferă activele în dolari, în special datoria Trezoreriei SUA – în mod ironic, chiar și atunci când există o criză financiară în SUA. Drept urmare, Rezerva Federală – care stabilește ratele dobânzilor în dolari americani – a evoluat enorm în condițiile economice din întreaga lume.

Pentru toată inovația asociată, evidentă de la lansarea monedei descentralizate Bitcoin bazate pe blockchain, în 2009, apariţia criptomonedelor moderne a avut, în esență, un impact zero asupra gustului global pentru dolari. Promotorii acestor noi forme de bani își pun încă speranțele, desigur, în faptul că pot contesta sistemul financiar existent, dar impactul asupra portofoliilor globale s-a dovedit minim. Cele mai puternice bănci centrale (Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană și alte câteva) continuă să prezinte emisiunea globală de bani.

Totuși, dintr-o dată, există un jucător nou, potențial serios pe piaţă: inițiativa Facebook Libra. Facebook și o coaliție de firme care se schimbă în prezent intenționează să lanseze propria lor formă privată de bani care, într-un anumit sens, ar fi asigurată de deținerea de valute majore.

Fără îndoială, Libra ar putea deveni o formă de plată utilizată pe scară largă – în parte pentru că Facebook are peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar, dar și pentru că sistemul financiar existent prezintă numeroase cazuri de ineficiență. Dacă banii privați ar putea face plățile mai ieftine, mai ușoare și mai sigure, consumatorii ar fi încântați să-i folosească. Oamenilor puțin le pasă de ceea ce se află sub capota motorului monetar; cei mai mulți doresc doar tranzacții protejate antiefracție.

Adevărul trist este că sistemul nostru actual de plată e scump în utilizare, inclusiv pentru trimiterea de bani în străinătate, sub formă de sume trimise de lucrători înapoi în țările lor de origine. Dacă Libra ar putea permite oamenilor să trimită bani la fel de ușor (și la fel de ieftin!) cum publică actualizări pe Facebook, moneda ar primi multe like-uri.

Am experimentat în mod repetat cât de rapid poate transforma peisajul economic o nouă tehnologie digitală perturbatoare. Gândiți-vă la cât de repede au intrat taxiurile sub presiunea Uber și Lyft.

Bitcoin și celelalte criptomonede similare au fost concepute pentru a înlocui intermediarii financiari, cum ar fi băncile. Și, teoretic, ar fi posibil să se organizeze o mare parte din finanțare fără genul de bănci și alți intermediari care există în prezent. Dar, ca o problemă de realitate neplăcută, infrastructura de piață pentru criptomonede care s-a dezvoltat nu poate fi descrisă drept prietenoasă pentru consumator. Este prea ușor să-ți pierzi banii sau să ţi se fure în numeroase moduri.

În schimb, Facebook reprezintă o companie de tehnologie digitală care știe să mențină clienții fericiți. Sigur, oamenii se plâng din ce în ce mai mult de politicile sale de confidențialitate sau de atitudinile față de discursul politic, dar continuă să utilizeze serviciul. Există aici o combinație potențial puternică: creșterea rapidă a tehnologiei digitale, accentul pe tranzacții financiare mai sigure și lipsa de îngrijorare faţă de sistemele vechi.

Desigur, Libra are unele dezavantaje evidente, inclusiv reputația actuală a Facebook de a nu acționa în interesul public. Ca studiu de caz în relațiile publice, este greu de imaginat cum anul trecut ar fi putut fi mai rău pentru perspectivele privind Libra. Și este întotdeauna posibil ca țările conducătoare să blocheze o formă privată de bani determinând că nu respectă reglementările, cum ar fi spălarea banilor și cunoașterea cerințelor clienților.

Dar dacă Libra nu face progrese, aceasta deschide doar mai mult spațiu pentru o altă entitate mai atentă, susținută de companie. Sau poate că provocarea va veni dintr-o monedă emisă de un stat suveran, oricare dintre acestea având dreptul să proiecteze și să-și circule propria formă de bani.

De ceva timp, s-a speculat că moneda chineză renminbi ar putea contesta sau chiar într-o zi ar putea înlocui dolarul american drept principala monedă de rezervă a lumii. E posibil, dar nu este clar că ne apropiem mai mult de acea zi, pentru că nu este clar că investitorii străini vor avea încredere în sistemul politic chinez cu fondurile lor pentru zile negre.

Cu toate acestea, Rezerva Federală are dreptate să fie preocupată, dacă nu chiar îngrijorată. Presiunea competitivă potențială din ce în ce mai mare – efectul adus de Libra – creează un stimulent pentru ca sistemul existent să funcționeze mai bine, inclusiv prin noul sistem FedNow, care va accelera plățile.

Într-un discurs recent, guvernatorul Rezervei Federale, Lael Brainard, a susținut că Rezerva Federală va inova, într-o măsură moderată, iar dolarul nu va avea probleme. Poate avea dreptate. Dar pentru prima dată după mult timp, concurența ajunge la băncile centrale. Cu puţin noroc, consumatorii pot face o afacere mai bună.

 

Copyright: Project Syndicate, 2019.

www.project-syndicate.org

 





















RELATED ARTICLES