În noua variantă a programului de guvernare, ediție modificată și adăugită, nicio firmă din România nu va mai scăpa de plata impozitului. De la 1 ianuarie 2018, firmele vor fi impozitate la cifra de afaceri, în mai multe trepte și nu în funcție de profitul realizat, iar persoanele fizice autorizate nu vor mai plăti contribuțiile la sănătate către stat.
Totodată, reducerea cotei generale de TVA la 18% se amână pentru 1 ianuarie 2019. PSD nu renunță nici la ideea introducerii impozitului pe venit global, care se va realiza prin intermediul sistemului informatic al Fiscului. Nici în acest program nusunt dezvăluite noile cote de impozitare.
Programul vorbește succint și de o taxă de solidaritate și de o taxă suplimentară pe produsele care afectează sănătatea. “Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în noua variantă a programului de guvernare publicat de PSD în vederea învestirii guvernului Tudose, care conține câteva modificări de substanță față de documentul cu care a mers în Parlament la începutul.
În prezent, impozitul pe profit al agenților economici este de 16%, iar profitul mai este taxat încă o dată, cu 5%, dacă este tras din firmă prin plata dividendelor. Impozitul pe dividende ar urma să dispară de anul viitor.
“Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată.(Termen 1 ianuarie 2018)”, se arată în document. Contribuția la asigurările sociale se va putea plăti direct către un fond de pensii private, iar contribuția la sănătate se va plăti pe persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate.
Dacă la începutul anului PSD propunea reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, acum reducerea este decalată cu un an. Totodată, a dispărut și mențiunea despre cota 0 la vânzarea de locuințe, însă apare propunerea ca începând de anul viitor tranzacțiile pentru locuințele de sub 120 de mp să fie taxate cu TVA de 5%. Impozitul pe venitul global (IVG) rămâne obiectivul PSD pentru începutul anului viitor. Dacă anterior voia să-l implementeze printr-un sistem complicat de consultanți fiscali, acum Puterea vrea să se folosească de sistemul informatic integrat al ANAF.