spot_img
AcasăPoliticăȘedința Comitetului Executiv Național: Liviu Dragnea încearcă să-și recâștige puterea în PSD


Ședința Comitetului Executiv Național: Liviu Dragnea încearcă să-și recâștige puterea în PSD

Astăzi are loc Comitetul Executiv Național al PSD care va începe la ora 14.00, în care liderii PSD se reunesc pentru prima dată în acest an. În cadrul ședinței ar urma să fie numit un nou ministru al Apelor și Pădurilor după demisia neașteptată pe caz de boală a Doinei Pană, survenită cu puțin timp înainte de Anul Nou.

Însă președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău a cerut imdediat după demisia Doinei Pană ca Guvernul să fie restructurat, iar Ministerul Apelor și Pădurilor să fie comasat cu Ministerul Mediului. Iar restructurarea s-ar putea extinde, pentru ca executivul să funcționeze doar 16-17 ministere în loc de 24 ca până acum.

Această restructurare presupune aprobarea din partea Parlamentului, practic un vot de încredere pentru premierul Mihai Tudose. Astfel poziția lui Tudose s-ar întări semnificativ în cadrul PSD, care ar deveni de facto noul lider al PSD, mai ales că-i va îndepărta din Guvern pe apropiații lui Liviu Dragnea, actualul președinte executiv, dar a cărui poziție e din ce în ce mai șubrezită în rândul baronilor locali, cei care l-au susținut până acum.

Despre restructurare a adus vorba și Dragnea, însă mult mai nuanțat. „Trebuie să vedem în 2018 dacă forma Guvenului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului. Dacă da sau nu”, a afirmat Dragnea la România TV, adăugând că a stabilit cu premierul și cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu ca în ianuarie să discute și cu membrii Guvernului, dacă un astfel de demers este necesar sau nu.

O zi mai târziu, Mihai Tudose a contraatacat, spunând că în luna ianuarie va avea loc o evaluare, dar nu doar la nivelul Guvernului, ci a tuturor factorilor de decizie: șefi de agenții, secretari de stat și membrii în consiliile de administrație, adică a tuturor decidenților numiți politic în baza algoritmului PSD – ALDE – UDMR. Aceasta ar însemna că-i poate îndepărta pe oamenii fideli lui Dragnea din toate funcțiile de conducere executivă, numindu-și proprii susținători în pozițiile cheie ale puterii la toate nivelurile.

„Va fi o discuție în coaliție și nu neapărat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt puși să ia niște decizii, să pună în aplicare decizii, începând cu șefii de agenții, secretarii de stat, membrii în CA, în AGA”, a precizat Tudose, întrebat dacă în ianuarie ar urma să aibă loc o evaluare a Executivului. El a precizat că în mod sigur vor fi luate și „măsuri de eficientizare”.

Date fiind multiplele anchete penale care-i vizează pe membrii marcanți ai coaliției de la putere, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD vrea să se renunțe la paragraful din statut care prevede că un lider trebuie să demisioneze dacă i se deschide un dosar penal. Până când nu va fi dondamnat definitiv la închisoare, niciun lider PSD să nu mai fie nevoit să renunțe la funcția administrativă.

„Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu ești condamnat definitiv nu îți pierzi calitatea nici de lider, funcția pe care o deții sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noștri care pățesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA șamd. A fost pur și simplu urgie vizavi de colegii noștri”, a declarat Codrin Ștefănescu la Digi24.

Pe de altă parte, liderul PSD Dâmbovița, un om influent în partid, fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu, a formulat critici la adresa liderului partidului, personal la adresa liderului suprem: ”Probabil că am deranjat pe anumiți colegi, foarte mulți sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv președintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulțumiri față de faptul că eram foarte vizibil, apreciat și de cei cu care lucram în minister, dar și de presa națională, unde n-ați auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapă, este o școală. În două luni am făcut un master pe apărare națională și e foarte utilă în conturarea profilului meu de lider politic și de administrație. Este o etapă în care am învățat că în politică nu contează numai munca serioasa, ci uneori contează mai mult să relaționezi cu ceilalți, să aloci mai mult timp relațiilor umane”, a declarat Adrian Tuțuianu într-o emisiune la postul local Columna TV.

De la acestă ședință a liderilor PSD, analiștii politici nu se așteaptă la decizii tranșante și victoria netă a vreuneia dintre tabere. Va fi mai mult o primă tatonare și o măsurare a forțelor, fiecare dintre cei doi lideri dorind să vadă pe câți oameni se mai poate sprijini la vârful partidului.













RELATED ARTICLES