spot_img
AcasăPoliticăVasilescu: În România guvernează PSD plus ALDE, nu FMI


Vasilescu: În România guvernează PSD plus ALDE, nu FMI

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, nu ia în considerare nicio amânare pentru majorarea pensiilor, în ciuda avertisementelor formulate de Fondul Monetar Internațional, care consideră măsura nesustenabilă și hazardată în condițiile unui buget anemic.

Lia Olguța Vasilescu a declarat în timpul unei emisiuni la Antena 3 că va mări punctul de pensie începând cu 1 iulie la 1.000 de lei, conform programului de guvernare anunțat, cu toate că șeful misiunii FMI în România a recomandat amânarea implementării acestei măsuri, transmite Hotnews.

Reprezentantul FMI în România, Reza Baqir, a declarat vineri în timpul unei conferințe de presă, că România are nevoie de politici economice sănătoase pentru consolidarea creșterii economice. Baqir a recomandat guvernului să adopte măsuri de susținere a investițiilor și să renunțe la măsuri populiste precum scăderile de taxe și impozite și mărirea pensiilor și salariilor. FMI estimează că în caz contrar, datoria publică a României se va adânci în următorii ani.

În ciuda acestor recomandări, Olguța Vasilescu a anunțat că va respecta calendarul anunțat pentru majorarea pensiilor, precizând că nu se vor lua în considerare recomandările FMI, deoarece „PSD și ALDE au câștigat alegerile în România, și nu Fondul Monetar Internațional”. Totodată, ministrul Muncii este de părere că estimările privind situația economică a României realizate „de către Comisia Europeană sau de către FMI până acum au fost greșite”

„Dați-ne voie să ne luăm după comisia noastră de prognoză, care nu a greșit niciodată datele, și nu după FMI sau CE, care au greșit de fiecare dată”, a răspuns Vasilescu, într-o intervenție telefonică.

Ministrul Muncii a adăugat de asemenea că PSD-ul a prognozat venituri bugetare suplimentare de 17,5 miliarde de lei pentru 2017, iar majorările pensiilor și salariilor vor costa anul acesta 16 miliarde de lei.

De asemenea, Olguța Vasilescu a declarat că Guvernul vrea să-și respecte promisiunile din campania electorală referitoare la creșterea salariilor și pensiilor.

Întrebată dacă i-a informat și dacă știu și cei de la FMI cifrele acestea, Vasilescu a răspuns: „Nu știu dacă știu, probabil s-au obișnuit să lucreze și cu guverne care acceptă tăieri de pensii și de salarii. Noi nu putem să acceptăm așa ceva, pentru că am promis în campania electorală un lucru și avem de gând să ne ținem de el”.

Despre poziția exprimată de ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, care a vorbit despre posibile reduceri a cheltuielilor pe partea de investiții, dacă există riscul ca ținta de deficit  să fie depășită, Olguța Vasilescu a spus că „un ministru de Finanțe este obligat să se îngrijoreze de fiecare dată când este vorba de creșteri de pensii și de salarii, pentru că el trebuie să plătească. Dar, în același timp, este obligat să aplice și măsurile economice, ca să se învartă economia”.





















RELATED ARTICLES