spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 16-20 iulie 2018


Brief 16-20 iulie 2018

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

INS: numărul locuințelor finalizate s-a majoart în 2018

Numărul locuințelor finalizate în primul trimestru din 2018 a fost de 10.273, în creștere cu 189 de locuințe față de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Cele mai multe locuințe terminate în trimestrul I 2018 s-au realizat din fonduri private (10.138 locuințe), acestea înregistrând o pondere de 98,7% din totalul locuințelor finalizate, numărul lor fiind în creștere cu 307 locuințe, față de primele trei luni din 2017, potrivit Agerpres. Numarul cel mai mare de locuințe a fost dat în folosință în regiunile de dezvoltare Nord – Vest (21,6% din total țară), București – Ilfov (16,1%), Vest (12,4%), Centru (12,1% ) și Sud – Muntenia (11,9%).

Analiza în profil regional a autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în trimestrul I 2018, față de trimestrul I 2017, relevă faptul că s-au înregistrat creșteri ale numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+269 autorizații), Sud – Vest Oltenia (+199), Sud-Muntenia (+158), Nord – Est (+47), Centru (+30) și București – Ilfov (+12).

Totodată, s-au înregistrat scăderi în regiunile de dezvoltare Sud – Est (minus 9 autorizații) și Nord – Vest (minus 6).

SURSA: Agerpres

 

Volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat în primele 5 luni din 2018

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în primele cinci luni din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, ca serie brută, cu 1,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 0,4%, informează vineri Institutul Național de Statistică (INS).

De asemenea, scăderea ca serie brută a fost reflectată în lucrările de construcții noi (-5%). Creșteri au fost la lucrarile de întreținere și reparații curente, cu 10,2%, și la lucrările de reparații capitale, cu 3,2%. Pe obiecte de construcții, clădirile rezidențiale au scăzut cu 25,8%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești, cu 21,4%.

În același timp, scăderi au fost la clădirile rezidențiale, cu 29,1%, și la clădirile nerezidențiale, cu 4,5%. În mai 2018, comparativ cu luna precedentă, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 21,5%, creștere reflectată la lucrările de reparații capitale cu 35,2%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 22,5% și la lucrările de construcții noi cu 19,2%.

SURSA: Agerpres

 

IT&C

Grupul Avenir Telecom a înscris un profit majorat în România

Avenir Telecom România, unul dintre cei mai mari distribuitori locali de telefoane și accesorii, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 53,75 milioane de lei, în scădere cu 3,4% față de 2016. În schimb, profitul net a urcat la 1,56 milioane de lei, de la 46.902 lei în 2016, conform datelor Profit.ro.

Datoriile societății au crescut cu 9,3%, la 37,55 milioane de lei, iar creanțele au sporit cu 29,1%, la 19,33 milioane de lei. Provizioanele au atins 707.700 lei, de la 494.317 lei în 2016, iar disponibilitățile din conturi au urcat 1,68 milioane de lei la 2,49 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice. Retailerul român este parte a grupului Avenir Telecom (Franța), unul dintre cei mai mari distribuitori europeni de de telefoane, accesorii pentru telefoane mobile și servicii de telecomunicații. Grupul francez este și producătorul și distribuitorul accesoriilor și telefoanelor Energizer. În România, Avenir Telecom operează unul dintre cei mai mari retaileri GSM, Internity, cu o rețea națională de 51 de magazine.

SURSA: Profit.ro

 

RCS&RDS a fost amendat pentru prelucrarea unor date cu caracter personal fără consimțământul persoanelor vizate

Operatorul de telecomunicații RCS&RDS, controlat indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari, a fost amendat cu 7.000 de lei cu argumentul că, prin colectarea și stocarea copiilor de pe actele de identitate, ar fi prelucrat excesiv date cu caracter personal fără consimțământul expres al persoanelor vizate, conform informațiilor oferite de Profit.ro.

Sancțiunea a fost aplicată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în urma unei investigații din oficiu, și a fost contestată de companie.

RCS&RDS a raportat la Ministerul Finanțelor Publice o cifră de afaceri de 4,227 miliarde de lei (925,4 milioane de euro), în creștere cu 28,3% față de 2016. Anul trecut, compania a trecut pe plus, cu un profit net de 294,5 milioane de lei (64,5 milioane de euro), comparativ cu o pierdere de 59 milioane de lei în 2016, potrivit sursei citate. Datoriile totale ale companiei au atins 5 miliarde de lei la 31 decembrie 2017, în scădere cu 1% față de anul anterior. Principalul acționar indirect al companiei este antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

SURSA: Profit.ro

 

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

BERD va deține 19% din Piraeus Bank România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat, ieri, preluarea unei participații de 19% din banca românească Piraeus Bank România, la două săptămâni după ce Piraeus Bank din Grecia a finalizat procesul de vânzare a sucursalei Piraeus Bank România către fondul de investiții J.C. Flowers & Co., informează un comunicat de presă al BERD, confrom Agerpres.

Fondul de investiții J.C. Flowers & Co. va deține 76,1% din acțiunile Piraeus Bank România, BERD va controla 19%, iar restul de 4,9% din acțiuni va fi achiziționat de conducerea băncii Piraeus Bank România, a precizat BERD. „Noii acționari vor furniza resursele financiare și expertiza de restructurare necesară pentru a extinde operațiunile și cota de piață a băncii. Schimbarea proprietarilor va ajuta, de asemenea, la consolidarea sectorului financiar fragmentat din România”, se arată în comunicatul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață, potrivit Bursa.

SURSA: Bursa

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat cu 30 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, ieri, 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 209,8 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de titluri de stat pe 158 de luni, la un randament mediu de 5,32% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR), citate Agerpres.

De asemenea, valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 30 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în suma de 57 de milioane de lei, conform datelor Bursa. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute 2,7 miliarde de lei de la bănci în luna iulie a acestui an, prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, suma la care se pot adăuga 405 milioane de lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark, potrivit prospectului de emisiuni publicat de Finanțe.

SURSA: Bursa

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Modificarea legii offshore va avea loc în toamnă

Ministerul Finanțelor Publice va da cu siguranță o ordonanță de urgență pentru modificarea legii offshore, dar în toamnă, după ce președintele o va promulga și ea va fi publicată în Monitorul oficial, spun surse citate de Hotnews.ro. „Este prea devreme să lucrăm la acest tip de ordonanță până nu apare legea în Monitorul Oficial. Ea va exista, cu siguranță. Probabil, undeva prin septembrie vom pregăti documentul”, au spus acestea, potrivit sursei citate. Președintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a prezentat varianta finală a legii, care a fost adoptată de Parlament.

Companiile petroliere sunt mai sceptice să facă investiții pentru scoaterea gazelor din Marea Neagra, deoarece legea offshore adoptată recent le pune piedici precum prevederea de a vinde cel puțin jumătate de gaze pe bursele românești, potrivit Adevărul.

Totodată, decizia Parlamentului de a elimina din legea offshore creditul fiscal acordat companiilor petroliere pune anumite piedici în continuarea discuțiilor și luarea unei decizii pentru continuarea investițiilor în proiecte pentru exploatarea gazelor naturale din perimetre offshore, consideră Alex Milcev, liderul departamentului de asistență fiscală și juridică, EY Romania.

În plus față de modificările de mai sus, rămâne în continuare controversa referitoare la obligativitatea angajării cetățenilor români cu rezidență fiscală în România (după cum a fost și cea legată de obligația de a folosi subcontractori români), subiect al contestării de către Ministerul Energiei în adrese trimise către Camera Deputaților.

SURSA: Adevarul

 

ROPEPCA: Importurile vor crește datorită prețului gazelor

Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă la 55 lei/MWh, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale, susține într-un comunicat, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

În opinia ROPEPCA, această măsură conduce, pe termen mediu și lung, la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia. “ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din România, Guvernul trebuie sa ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale”, precizează Haralad Kraft, Președintele asociației.

De asemenea, investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României, conform datelor Profit.ro.

La deschiderea ședinței de tranzacționare a BVB, titlurile Romgaz se depreciau cu aproximativ 4% pe volume de aproape 2,5 milioane euro. Impuls descendent înregistrau și acțiunile OMV Petrom. Impactul pe bursă se poate înrăutăți dacă stirea devine concretă, susțin analiștii.

SURSA: Profit.ro

 

Rompetrol va deține prima benzinărie din România cu resurse regenerabile în proporție de 42%

Evoluția tehnologiei din domeniul producției de energie regenerabilă a permis Rompetrol ca, după trei ani de analize și cercetări, să lanseze prima benzinărie din regiune care se alimentează din energie fotovoltaica, conform Profit.ro.

Stația-pilot care își va putea asigura consumul în proporție de 42% din energie regenerabilă se situează pe șoseaua de centură a Capitalei și în apropierea depozitului de carburanți din localitatea Mogoșoaia. “Prin implementarea acestui proiect, ne așteptăm ca circa 42% din necesarul energetic al stației să fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera și o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs în luna mai circa 4.600 KWh, cu o medie zilnică de 148 KWh – consumul unei combine frigorifice de clasa A într-un an de zile”, spune Vlad Rusnac, Chief Retail Officer al KMG International și Director General al Rompetrol Downstream.

De asemenea, panouri fotovoltaice sunt prevăzute cu un sistem care le ghidează în mod continuu spre sursa de lumină, asigurând randamentul maxim și producând cu 44% mai multă energie în comparație cu un sistem static.

În același timp, acestea au funcții de dezghețare în timpul iernii și sistem incorporat pentru protecția împotriva vânturilor puternice.

SURSA: Profit.ro

 

 

 

COMPANII, AFACERI

Companiile low-cost predomină pe piața din România

Piața românească este dominată de companiile low-cost. Wizz Air, Blue Air, Ryanair, Pegasus Airlines sau noua Laudamotion, sunt doar câteva dintre companiile care promit bilete la prețuri reduse din București și marile orașe din țară, conform Economica.net.

Companiile aeriene low-cost s-au extins în ultimii ani, iar Wizz Air a devenit cea mai mare companie de pe plan local, depășind chiar și operatorul național, Tarom. O analiză realizata de Anna.aero arată că operatorii low-cost vor avea o cotă de piață de 50% din totalul locurilor oferite la vânzare pe avioanele disponbile până în 2027. Însă, această țintă a fost deja atinsă pe nouă piețe europene, printre care și România.

Astfel, 2018 este primul an în care piața low-cost din Europa depășește pragul de o jumătate de miliard în ceea ce privește capacitatea. Iar dacă ne uităm cu zece ani în urmă, capacitatea a crescut cu 124%, de la 225 de milioane de locuri, potrivit sursei citate.

Belarus este țara cu cea mai mica penetrație a companiilor low-cost, cu o cotă de piață de doar 0,7% din totalul locurilor oferite anul acesta. Singura companie care oferă zboruri este Vueling, pe relația Barcelona – Minsk. După Belarus, cele mai puține zboruri low-cost sunt în Rusia, Azerbadjan ș65i Ucraina.

SURSA: Economica.net

 

 


RELATED ARTICLES