spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 25 februarie -1 martie 2019


Revista presei 25 februarie -1 martie 2019

ENERGIE

Tarifele de distribuţie a energiei se majorează de la 1 martie

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor creşte de la 1 martie pentru toţi distribuitorii, potrivit unor Ordine ale ANRE, aflate în stadiu de proiect. Cauza: taxa de 2% pe cifra de afaceri, introdusă de OUG 114, despre care oficialii au spus că se prorogă cel puţin un an, a fost recunoscută drept cost, şi va fi introdusă în tarife, potrivit Economica.net.

“Având în vedere creşterea valorii prognozate a “costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevenţelor, taxelot şi vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislaţiei în vigoare sau de către autorităţile locale”, cauzate de modificare procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecţiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuţie şi corectarea tarifelor de distribuţie valabile de la 1 martie 2019”, arată ANRE.

De asemenea, ANRE decide ca taxa de 2% pe cifra de afaceri  aferentă serviciului de distribuţie să fie introdusă în tariful de dsistribuţie, una dintre cele mai mari componente ale facturii de energie electrică plătite de consumatori.

SURSA: ECONOMICA.NET

 

IT%C

Daimler şi BMW investesc într-o companie mixtă pe același segment cu Uber

Producătorii auto germani Daimler și BMW au anunţat, vineri, că vor să lanseze un joint venture care să ofere servicii de încărcare, parcare și încărcare a mașinilor electrice, pentru a concura cu serviciile de mobilitate oferite de Uber şi alte firme de tehnologie, conform datelor Economica.net.

De asemenea, companiile au declarat că vor investi mai mult de un miliard de euro pentru a extinde societatea mixtă. Acest nou serviciu marchează extinderea pe piaţa de ride hailing, care face tranziţia de lamvânzarea şi fabricarea de mașini spre sistemele cu plata pe minut sau cu plata pe kilometrul, potrivit sursei amintite.

Companiile tradiţionale de ride sharing s-au extins. Chinezii Didi Chuxing doresc să ducă afacerea în America Latină, iar Uber câștigă popularitate pe piața din SUA.

„Prin crearea unei rețele inteligente de joint ventures, vom putea modela mobilitatea urbană actuală și viitoare și vom beneficia la maximum de oportunitățile deschise prin digitalizare, servicii partajate și nevoile tot mai mari de mobilitate ale clienților noștri. Continuarea cooperării cu alți furnizori, inclusiv acţiuni la startup-uri și jucătorii stabiliți, reprezintă de asemenea o posibilă opțiune”, a declarat Dieter Zetsche, șef executiv la Daimler.

BMW și Daimler lucrează împreună pentru a dezvolta autoturisme autonome, vehicule care să le permită să cucerească piața serviciilor de taxi și de ride hailing.

SURSA: ECONOMICA.NET

 

Facebook va lansa butonul de “clear history” Thumbnail

Oficialii Facebook au anunţat că în acest an vor lansa butonul “clear history”, prin care utilizatorii să îşi poată şterge printr-un simplu click toate căutările făcute pe reţeaua de socializare, conform datelor Hotnews.

O posibilă lansarea a unui buton de “clear history” pentru Facebook este discutată încă de anul trecut. Mark Zuckerberg anunţa la conferința dezvoltatorilor F8 că se lucrează la o opțiune care va permite utilizatorilor să șteargă istoria lor de browsing de pe rețea, în modul în care o poți șterge și la un browser convențional.

În același timp, utilizatorii vor putea vedea ce site-uri și aplicații trimit la Facebook date despre ei și vor putea șterge o parte dintre aceste date.

Zuckerberg a comparat atunci tool-ul de “clear history” cu ștergerea cookie-urilor din browser și, avertiza că cei care vor alege să șteargă toate informațiile posibile, vor trebui să se aștepte ca experiența generală pe Facebook să aibă de suferit, să fie mai complicată autentificarea pe unele site-uri și să dureze ceva timp până când Facebook îți învață din nou preferințele.

SURSA: HOTNEWS

 

Macroeconomie

România nu poate ajunge la standardele europene din cauza modelului de creștere economică

Modelul de creștere economică din România, bazată pe consumul intern, afectează capacitatea țării de a atinge standardele de viață din Uniunea Europeană într-un mod sustenabil, potrivit Comisiei Europene, care avertizează că majorările salariale semnificative și forța de muncă în scădere riscă să submineze abilitatea României de concura la nivel internațional, conform Profit.ro.

De asemenea, creșterea considerabilă a salariilor, scăderea forței de muncă și lipsa de competențe riscă să submineze capacitatea României de a concura pe plan internațional. Totodată, inegalitatea și sărăcia se mențin la niveluri ridicate, iar disparitățile regionale continuă să crească.

Ritmul de creștere al economiei românești va încetini la 3,8% în 2019 și la 3,6% în 2020, potrivit estimărilor Comisiei. Prognoza pentru acest an se situează sub potențialul de creștere al României, estimat la 4,1%, fiind, totodată, cu mult sub ținta de creștere a Guvernului, de 5,5%.

 

SURSA: PROFIT.RO

 

FINANTE

Condițiile de acordare pentru programul Prima Casă rămân aceleași

Programul Prima Casă va rămâne în forma actuală în ce privește criteriile de acordare a creditelor, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanțelor a renunțat la ideea de a aduce programului modificări care să transforme programul într-unul social, în care creditele să fie acordate persoanelor în funcție de venituri sau suprafața casei, conform datelor Profit.ro.

Aceste modificări au fost analizate la solicitarea BNR. „Au fost discuții pentru a schimba într-un program mai social, la propunerea BNR. Nu mai avem în plan schimbări pentru Prima Casă”, a spus ministrul.

De asemenea, Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână plafonul total de garantare aferent programului „Prima casă” în anul 2019, de 2 miliarde de lei, sumă prevăzută, de altfel, în strategia multianuală adoptată de Guvern în anul 2016.

SURSA: PROFIT.RO

 

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 569 milioane euro în februarie

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 28 februarie, de 32,491 miliarde de euro, cu 569 milioane euro mai mari faţă de cele înregistrate în 31 ianuarie, potrivit News.ro.

În ianuarie, rezervele valutare administrate de BNR au scăzut cu 1,134 miliarde euro, la 31,92 miliarde de euro

De asemenea, rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,873 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2019 au fost de 36,364 miliarde euro, faţă de 35,765 miliarde euro la 31 ianuarie, conform sursei citate.

Plăţile scadente în luna martie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 113 milioane euro.

SURSA: NEWS.RO

 

MFP a anunțat alocarea a 2 miliarde de lei pentru programul Prima Casă 2019

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat, vineri, lansarea Programului Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an, crie News.ro. Nivelul plafonului a rămas identic cu cel din 2018.

Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de băncile participante.

”Începutul anului 2019 marchează pentru FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finanţelor Publice, debutul unei etape noi în derularea proceselor operaţionale dedicate Programului Prima Casă, şi, totodată, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale instituţiei – digitizarea şi automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementării unor proiecte demarate in cursul anului 2018”, se arată în comunicat.

Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României.

SURSA: NEWS.RO

 

 

 

România a înscris o creștere considerabilă a costului cu forța de muncă

România a înregistrat permanent (şi de departe) în ultimii trei ani cele mai înalte ritmuri de creştere a costurilor cu forţa de muncă dintre fostele state socialiste care au aderat la UE, potrivit Curs de guvernare.

Rezultatul a fost depăşirea sistematică din al doilea trimestru al anului 2016 a cotei de atenţie de +12%, impusă pe tabloul de bord al echilibrelor macroeconomice ale statelor membre.

Sub acest prag au avut grijă să se menţină, cu foarte mici excepţii, toate celelalte state menţionate, chiar dacă aveau şi ele nevoie de creşterea cât mai rapidă a nivelului de trai şi chiar dacă, din motive statistice, cifrele exprimate procentual arată a fi mai mari în estul decât în vestul continentului, din motive de bază de plecare mai scăzută, potrivit sursei citate

Pentru a avea o referinţă mai aproape de nivelul, structura şi dimensiunea economiei româneşti, ar fi indicat să ne uităm şi să luăm aminte la Polonia. Care, cu moderaţie dar şi cu perseverenţă, a depăşit Ungaria ca nivel de trai pe locuitor exprimat la paritatea puterilor de cumpărare, în baza unui mix de politici economice ceva mai inspirat.

SURSA: CURS DE GUVERNARE

 

Guvernul intenționează să împrumute 2,4 miliarde de lei
Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute de la bănci și alți investitori mari 2,47 miliarde de lei în luna martie, după ce în februarie a atras 2,2 miliarde de lei, în linie cu ceea ce își propusese, conform Profit.ro

De asemenea, suma atrasă în februarie este mică față de ce împrumuta statul în mod obișnuit, dar trebuie precizat că tot în februarie Trezoreria a mai luat, tot prin titluri de stat, alte 700 de milioane de lei prin titluri destinate exclusiv populației, totalul ajungând astfel la 2,9 miliarde de lei.

Astfel, Finanțele nu au publicat nici până în prezent programul pentru 2019, iar prospectele lunare sunt de obicei pentru sume reduse, potrivit sursei amintite.

Suma nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Necesarul brut de finanțare era calculat la aproximativ 74 miliarde de lei.

SURSA: PROFIT.RO

 

INS: Rata șomajului a scăzut în ianuarie la 3,9%

Rata șomajului în ianuarie a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 3,9%, date ajustate sezonier, față de luna precedentă, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În decembrie 2018, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost 4%, date ajustate sezonier, potrivit datelor revizuite în sus de INS, de la 3,8% cît a fost anunțat inițial, scrie Profit.ro. În ianuarie, numărul șomerilor a scăzut atât față de luna precedentă, cât și față de aceași lună a anului trecut.

”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna ianuarie a anului 2019 a fost de 354 mii persoane, în scădere atât față de luna precedentă (359 mii persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (403 mii persoane)”, se arată în comunicat.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3% pentru luna ianuarie 2019 (3,4% în cazul bărbaților și 2,4% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 71,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna ianuarie 2019.

SURSA: PROFIT.RO

 

 

















RELATED ARTICLES