Ministerul Finanțelor a fost nevoit să respingă în cadrul licitației de luni, pentru a doua oară consecutiv, toate ofertele băncilor pentru obligațiuni scadente în 29 aprilie 2024 din cauza dobânzilor cerute și care au fost considerate a fi prea mari. În plus, oferta Finanțelor a fost subscrisă, arată datele publicate de Banca Națională a României.
Valoarea licitației anunțată a fost de 300 milioane lei, însă băncile nu au oferit decât 288 milioane lei.
„Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”, arată cumunicatul BNR.
News.ro scrie că eșecul plasării noii emisiuni de obligațiuni era previzibil, fiind anticipat de către analiști. „Nu este cel mai lichid titlu şi, pe fondul incertitudinilor interne şi externe mari, cererea ar putea fi slabă; mai mult, având în vedere că MF ar putea decide să nu plătească randamentele mai mari cerute de piaţă (după cum am văzut recent), e posibil să vedem o licitaţie cu alocare parţială sau chiar una eşuată”, arăta raportul ING Bank, publicat luni dimineaţă.
La licitaţia precedentă din cadrul emisiunii de titluri scadente în aprilie 2024, din 16-17 februarie, Ministerul Finanţelor a reuşit să plaseze obligaţiuni de 345 milioane lei, în linie cu valoarea programată.
Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 3,51% pe an până la scadenţă, iar randamentul maxim – de 3,53%, în creştere sensibilă faţă de licitaţiile precedente pentru aceeaşi scadenţă. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.
Pentru Ministerul Finanţelor, licitaţia de luni este a doua la rând în care respinge toate ofertele, după cea de joi, pentru obligaţiuni scadente în 26 februarie 2020 cu o valoare anunţată de 600 milioane lei, din cauza dobânzilor considerate prea mari.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru martie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, la care se pot adăuga 375 milioane lei prin licitaţii suplimentare.
Băncile nu se mai înghesuie să cumpere titluri de stat
RELATED ARTICLES