spot_img
AcasăEconomieBitcoin, prima monedă din epoca modernă, mai scumpă ca aurul


Bitcoin, prima monedă din epoca modernă, mai scumpă ca aurul

Pentru prima dată în istoria sa, moneda virtuală Bitcoin a ajuns să se tranzacționeze la paritate cu uncia de aur. Fluxurile de capital din China, care își cresc continuu valoarea, interesul mărit în țări precum Mexic, dar și Grecia, Italia și Franța determină o cerere crescută pentru achiziții noi de Bitcoin, informează Bloomberg.

La întrebarea, a ajuns într-adevăr Bitcoin să fie la fel de valoros ca aurul, a încercat să găsească un răspuns Stefan Wieler de la GoldMoney.com

Din capul locului trebuie specificat că deși Bitcoin a depășit chiar pentru o scurtă vreme cotația unciei de aur, comparația este complet arbitrară. Măsura aurului o dă greutatea sa în timp Bitcoin, la fel ca o monedă, este o formă abstractă monetară care poate fi măsurată doar în unități proprii. Un bitcoin valorează mai mult ca o uncie de aur, dar mult mai puțin ca o tonă din metalul galben. Iar în ciuda aprecierii exponențiale din 2016, mărimea și volumul pieței monedei virtuale este în infimă în raport cu piața aurului, estimată la 7.000 de miliarde de dolari. Poziția aurului cu valoare de monedă globală, atât ca mărime și volatilitate a pieței, nu poate fi pusă în discuție. În schimb, Bitcoin – o criptomonedă – este cel mai interesant experiment monetar din epoca modernă.

Spre deosebire de o monedă reglementată, cea virtuală nu poate fi doar tipărită, ci mimează o parte din caracteristicile aurului printre care imensa energie necesară pentru crearea unei unități monetare. Valoarea energiei implicate în proces este asemănătoare cu legătura aurului cu industriile primare care-i permit să-și mențină puterea de cumpărare pentru o incredibil de lungă perioadă de timp. Fără aceasta, orice formă de valută va fi inevitabil degradată în timp și va decade. Bitcoin are cam aceeași valoare a energiei implicate în procesul de emisiune cu aurul, care îi acordă superioritate față de orice altă monedă administrată, cea poate fi creată într-o banală tiparniță. La fel ca și aurul, Bitcoin este o monedă globală, ceea ce o poate face ca pe viitor să fie acceptată în mod universal. Celelalte monede, inclusiv dolarul american, nu pot pretinde că dețin aceste însușiri caracteristice doar aurului. Aceasta îi dă dreptul de a fi denumit valoare de refugiu pentru că nu este erodat de inflație.

Bitcoin a urcat a câștigat aproape 500 USD anul trecut și 100 USD doar în primele două zile din 2017. Pe 2 martie, un Bitcoin se tranzacționa pentru 1.135 USD, iar uncia de aur contra a 1.164 USD.













RELATED ARTICLES