INS: Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru cu 2,7%

0
11
Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru al anului o creștere cu 2,4% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, la 215,965 miliarde lei și respectiv la 272,07 miliarde lei, potrivit datelor provizorii (2) publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,07 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,3% față de trimestrul IV 2019 și cu 2,7% față de trimestrul I 2019, conform Profit.ro.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,4% față de trimestrul I 2019. ”Estimările ‘semnal’ precum și cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puțin posibil, calitatea indicatorilor produși”, arată datele INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here