spot_img
AcasăEconomieParteneriat româno-iranian pentru construirea unei centrale electrice la graniţa cu Irak


Parteneriat româno-iranian pentru construirea unei centrale electrice la graniţa cu Irak

Investitori din România şi Iran au semnat un acord preliminar privind construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawaţi (MW) lângă graniţa cu Irakul, valoarea acesteia fiind estimată la 700 milioane de dolari, potrivit IRNA, citată de Press TV.

Acordul a fost încheiat în timpul unei vizite a ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în câteva ţări din estul Europei. ”Memorandumul de înţelegere pentru centrala de 1000 de MW de la Mehran a fost semnat de investitori români şi iranieni în timpul acestei vizite”, a declarat un membru al delegatiei iraniene, Mohammad Azadi, citat de agenţia de presă News.ro.

Acordul, semnat între partea română şi compania iraniană Pichak Sanat Ilam, prevede ca 70% din investiţia totală să fie asigurată de partea română. Centrala va fi construită în scopul exportului de energie electrică către Irak, potrivit oficialilor iranieni. Iranul exportă în prezent către Irak 1.500 de MW, dar are în plan creşterea acestei capacităţi la 2.000 de MW.

Potrivit oficialilor iranieni, Irakul are o datorie de circa un miliard de dolari către Iran, legată de achiziţiile de energie electrică. Cele două părţi discută un acord prin care această datorie să fie plătită. În plus, Iranul are în plan construirea unei centrale pe gaze naturale în oraşul irakian Basra, proiect evaluat la 2,5 miliarde de dolari.

Cu această centrală, care ar urma să fie construită de grupul iranian MAPNA, capacitatea energetică a Irakului ar creşte cu 3.000 MW. Irakul se confruntă des cu pene de curent, capacitatea actuală de 8.500 MW fiind prea mică. Totodată, Iranul are în plan construirea de conducte pentru a exporta gaze naturale pentru centralele din Basra şi Bagdad.


RELATED ARTICLES