spot_img
AcasăEconomieȘomajul, la minimul ultimilor opt ani


Șomajul, la minimul ultimilor opt ani

România a înregistrat în luna august a acestui an cel mai redus șomaj din ultimii opt ani. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, numărul şomerilor a scăzut până sub 530.000, după ce în ultimul an, peste 100.000 de oameni şi-au găsit un loc de muncă.

Statistica arată că numărul şomerilor s-a redus în august cu 17.213 faţă de luna precedentă, până la 529.078, nivel minim din 2008, iar rata şomajului a coborât astfel la 6%. Potrivit INS, în iulie, în România erau 546.291 şomeri, iar rata şomajului a fost de 6,1%. Datele revizuite arată că numărul şomerilor a scăzut puternic, cu peste 100.000, în ultimul an, de la 630.086 în august 2015.

Şomajul este în continuare mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 6,8% în luna august, în timp ce, în rândul femeilor, rata este de doar 4,9%, mai arată datele oficiale. Autorităţile public în mod constant şi numărul de şomeri înregistraţi oficial în evidenţele oficiilor pentru forţa de muncă.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul lunii mai, 410.509 şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,6%, scrie News.ro Însă conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare. Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate de specialiști ca fiind mai relevante, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional.


RELATED ARTICLES