spot_img
AcasăEconomieZi istorică pentru Bursa de Valori București


Zi istorică pentru Bursa de Valori București

Bursa din Bucureşti a mai făcut un pas pentru a depăşi nivelul de piaţă de frontieră. BVB a fost inclusă pe lista FTSE Russell a ţărilor care au un potenţial important pe termen mediu de a deveni pieţe emergente. Pentru a atinge acest statut, piaţa românească de capital trebuie să își îmbunătăţească lichiditatea şi să atragă noi companii mari.

Un raport realizat în martie de FTSE Russell arăta că piaţa de capital din România îndeplineşte opt din nouă criterii pentru a-şi îmbunătăţi statutul la categoria piaţă de capital emergentă, de la categoria piaţă de frontieră, în care este situată în prezent, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidităţii pieţei, scrie News.ro.

Analiza FTSE Russell, una dintre cele mai importante instituţii internaţionale care urmărește pieţele de capital, a marcat îndeplinirea, de către piaţa românească de capital, a unei noi cerinţe pentru a deveni piaţă emergentă – cea privind costurile de tranzacţionare, care trebuie să fie competitive şi rezonabile. „Includerea României în Watchlist şi implicit intrarea acesteia pe traseul cu destinaţia pieţelor emergente este unul dintre evenimentele definitorii şi importante din întreaga istorie a pieţei de capital din România. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum si în strategia de afaceri a BVB, care trebuie implementate într-un mod decisiv”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

Totuşi, urcarea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă depinde de progresele înregistrate în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei si prezenţa în piaţă a  unor companii mari, cu lichiditate importantă. Speranţele şefilor bursei sunt legate de listarea Hidroelectrica, considerat cel mai important eveniment pentru piaţa de capital în această perioadă. Listarea companiei, suficient de mare şi foarte profitabilă, este sigura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori. Şefii bursei au cerut reprezentanţilor statului, în calitate de acţionar majoritar, un calendar clar de listare şi au primit semnale încurajatoare, chiar dacă şefii din Ministerul Energiei se feresc să îşi asume un termen.

Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureşteană care ar îndeplini criteriile MSCI – o companie internaţională care acordă clasificările pieţelor şi indicilor – şi ar permite Bursei de Valori Bucureşti să devină piaţă emergentă. Însă listarea a fost amânată până după alegeri, în condiţiile în care unii politicieni au semnalat că nu sunt de acord cu „privatizarea” unor companii de stat înainte de formarea unui nou guvern, în urma alegerilor parlamentare de la toamnă.  Oficial, amânarea listării a fost motivată prin necesitatea de a clarifica investiţiile companiei.

La începutul lunii septembrie, preşedintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, a susţinut că Hidroelectrica va fi listată la bursă „undeva la jumătatea anului viitor”, cu 15% din acţiuni ale statului. „O listare fără clarificarea absolută a viitorului acestor investiţii nu poate avea loc. Ne-am focusat pe soluţionarea acestei probleme. Listarea, dacă s-ar face acum, ar fi inutilă, iar Hidroelectrica nu va avea preţ”, a afirmat Agliceru.

Pentru bursa românească, avantajul principal pe care îl aduce statutul de piaţă emergentă este atragerea unor investitori mai mari, care nu investesc în pieţe de frontieră, considerate prea mici şi speculative.





















RELATED ARTICLES