spot_img
AcasăEuropaAlegeri generale în Spania: Conservatorii câştigă la limită, partidele de stânga pot...


Alegeri generale în Spania: Conservatorii câştigă la limită, partidele de stânga pot forma majoritatea

Partidul Popular, condus de actualul preşedinte al Consiliului de Miniştri, d. Mariano Rajoy, a câştigat cele mai multe locuri în Parlamentul de la Madrid, conform primelor exit-poll-uri. Totuşi, acesta nu poate forma un guvern fără a intra în alianţă cu cel puţin unul dintre celelalte trei partide.

Conservatorii au reuşit să câştige între 117 şi 124 de locuri, coaliţia formată din mai multe partide de stânga, condusă de Podemos – Unidos Podemos – a reuşit să obţină între 89 şi 95 de locuri. Pe poziţia a treia se situează Partidul Socialist, cu 81-86 de parlamentari, iar pe locul patru se regăseşte partidul liberal Ciudadanos, care a obţinut între 24 şi 32 de voturi, cu cel puţin 8 mai puţin decât la alegerile din decembrie.

Dacă autorităţile electorale confirmă rezultatele sondajelor, Unidos Podemos şi Partidul Socialist ar putea forma o alianţă care să asigure guvernarea şi să pună capăt incertitudinii politice care durează de aproximativ 6 luni. Au nevoie de cel puţin 176 de voturi pentru a forma Guvernul. De asemenea, o altă posibilitate este coalizarea socialiştilor cu popular-conservatorii, destul de improbabilă dată fiind rivalitatea istorică dintre cele două formaţiuni.


RELATED ARTICLES