spot_img
AcasăEuropaForeign Policy: David Cameron a fost un eşec istoric şi dezastruos


Foreign Policy: David Cameron a fost un eşec istoric şi dezastruos

Aşa se încheie o carieră politică: cu o prăbuşire, nu cu un scâncet. Locul lui David Cameron în istorie este asigurat. Este omul care a scos Regatul Unit din Uniunea Europeană. În timp ce aşteptăm ca întregul impact al referendumului de joi să se facă simţit, s-ar putea ca D. Cameron să rămână în istorie ca prim-ministrul care a prezidat începutul sfârşitului Regatului Unit. Independenţa scoţiană, care a suferit o înfrângere acum doi ani, este din nou în discuţie.

Cei 10 ani în calitate de lider al Partidului Conservator şi 6 ca premier se rezumă la aceste fapte. Nimic altceva nu mai contează; nimic altceva nu va fi ţinut minte. Cameron a mizat pe o singură carte şi a pierdut totul. Niciun prim-ministru al timpurilor moderne nu a suferit o înfrângere de asemenea proporţii, niciunul nu a fost umilit în asemenea hal de propriul electorat. Cameron a pierdut controlul partidului şi apoi a ţării. Consecinţele neglijenţei vor fi simţite, în Britania şi în toată lumea, pentru ani de-acum înainte. Viitorii specialişti în istorie politică vor medita la o întrebare cu iz melancolic: Care a fost rostul lui David Cameron? Şi judecata lor e posibil să fie dură.

Nu ar fi trebuit să fie aşa. David Cameron trebuia să fie un alt tip de conservator, confortabil cu imaginea şi realitatea Britaniei moderne. A fost ales lider sub o platformă modernizatoare, care a subliniat nevoia partidului de schimbare. Ar fi trebuit să conducă un partid mai flexibil, care să fie conservator din punct de vedere economic, dar liberal din punct de vedere social. Reduceri de taxe şi căsătorii gay, reformă a veniturilor, a bunăstării şi o creştere semnificativă a fondurilor cheltuite pentru ajutorarea ţărilor sărace ale lumii.

La un moment dat, chiar şi generalii norocoşi văd cum norocul se epuizează. Cameron nu s-a dovedit a fi o excepţie la legea imuabilă a politicii. Aproape toate carierele politice se termină cu un eşec, dar puţini într-o manieră atât de devastatoare. Vorbim de o epavă, iar Cameron este căpitanul care a lovit HMS Britania de stânci. Asta este moştenirea sa; pentru asta va fi ţinut minte. Şi pe merit. Întregul articol poate fi citit AICI: http://foreignpolicy.com/2016/06/24/david-cameron-was-a-historic-and-disastrous-failure/

 RELATED ARTICLES