spot_img
AcasăEuropaBREXIT: Declaraţia completă a celor 27 de şefi de stat şi de...


BREXIT: Declaraţia completă a celor 27 de şefi de stat şi de guvern după şedinţa Consiliului European de astăzi

„1. Noi, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state-membre, ca şi preşedinţii Consiliului Europen şi Comisiei Europene, regretăm profund deznodământul referendumului din Marea Britanie, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul nu părăseşte U.E., legile Uniunii Europene continuă să se aplice Marii Britanii, atât în ceea ce priveşte drepturile, cât şi obligaţiile.

2- Este nevoie de organizarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană într-o manieră cât mai ordonată. Articolul 50 din Tratatul Uniunii oferă baza legală pentru acest proces. Ţine doar de guvernul britanic să notifice Consiliul European de intenţia UK de a părăsi Uniunea. Ar trebui să se facă cât mai rapid posibil. Nu pot avea loc niciun fel de negocieri înainte de notificare.

3. Odată ce notificarea a fost primită, Consiliul va adopta paşii necesari pentru negocierea unui acord cu UK. Mai departe, Comisia Europeană şi Parlamentul European vor interveni în discuţii în concordanţă cu tratatele.

4. În viitor, sperăm ca Marea Britanie să fie un partener apropiat al Uniunii şi aşteptăm ca Regatul să îşi manifeste dorinţa în acest sens. Orice acord, stabilit cu UK ca a treia parte, va trebui bazat pe o balanţă între drepturi şi obligaţii. Accesul la Piaţa Comună necesită acceptarea tuturor celor patru libertăţi.

5. Rezultatul referendumului britanic a creat o nouă situaţie pentru Uniunea Europeană. Noi suntem determinaţi să rămânem uniţi şi să lucrăm în cadrul legal al U.E., în aşa fel încât să facem faţă provocărilor secolului XXI şi să găsim soluţii în interesul naţiunilor şi popoarelor noastre. Suntem pregătiţi să gestionăm orice dificultate care poate apărea din actuala situaţie.

6. Uniunea Europeană este o realizare istorică de pace, prosperitate şi securitate pe continentul european şi rămâne obiectivul nostru. În acelaşi timp, mulţi oameni şi-au exprimat nemulţumirea cu actuala stare de lucruri, fie la nivel european sau naţional. Europenii se aşteaptă să facem o treabă mai bună, să ne descurcăm mai bine când vine vorba de furnizarea de securitate, locuri de muncă şi creştere economică, ca şi speranţă pentru un viitor mai bun. Trebuie să livrăm în acest sens, într-un mod care să ne unească, şi nu în ultimul rând, în interesul tinerilor.

7. De aceea începem de astăzi un proces de reflecţie politică, pentru a da un impuls următoarelor reforme, în acord cu agenda strategică şi cu dezvoltarea celor 27 de state-membre ale U.E. Asta necesită leadership din partea şefilor de stat şi de guvern. Vom reveni asupra acestei chestiuni la o întâlnire informală în septembrie, la Bratislava.”


RELATED ARTICLES