spot_img
AcasăEuropaCandidatul mişcării Cinci Stele a câştigat primăria Romei


Candidatul mişcării Cinci Stele a câştigat primăria Romei

Candidaţii mişcării Cinci Stele, îndreptată împotriva sistemului politic clasic din Italia, au reuşit să câştige alegerile municipale de ieri în câteva oraşe-cheie. Cea mai importantă victorie a fost obţinută în capitala Roma, acolo unde Virginia Raggi, în vârstă de 37 de ani, a câştigat detaşat în turul doi, cu 67% din voturi, împotriva candidatului Partidului Democrat al premierului Matteo Renzi, Roberto Giachetti.

De asemenea, Chiara Appendino a câştigat în Torino, un bastion al democraţilor. Succesul major împotriva lui Piero Fassino a completat seria excelentă a formaţiunii fondate de Beppe Grillo, care a ieşit pe primul loc în 19 din cele 20 de oraşe în care a avut un candidat. Astfel că dorinţa de a fi principalul partid de opoziţie după alegerile parlamentare din 2018 a primit un nou imbold după votul de duminică.

De partea cealaltă, partidul lui Matteo Renzi a fost preferat de majoritatea electorilor din Milano şi Bologna, premierul declarând faptul că nu crede într-un vot de protest, dar admite că cetăţenii îşi doresc o schimbare, relatează New York Times. Următorul test important pentru preşedintele Consiliului de Miniştri va fi referendumul din octombrie 2016. Italienii vor fi chemaţi la urne să se pronunţe asupra reformei constituţionale dorite de guvernul de centru-stânga, dacă sunt de acord cu transformarea Senatului într-unul al regiunilor, format din consilieri regionali şi primari.


RELATED ARTICLES