spot_img
AcasăEuropaCine este Andrej Babis  - „Donald Trump de Cehia” – preferatul electoratului...


Cine este Andrej Babis  – „Donald Trump de Cehia” – preferatul electoratului pentru funcția de premier

Un om de afaceri miliardar „incorect din punct de vedere politic” și care se opune unei integrării mai profunde în UE, este pe cale să devină următorul prim-ministru al Republicii Cehe.

Andrej Babis, unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Cehă, se autocaracterizează ca un reformator, fără o ideologie anume, dar orientat spre pragmatism și rezultate concrete. S-a angajat să conducă țara ca pe o afacere, după ce ani la rând puterea politică a fost caracterizată, de ceea ce el numește, management corupt și inept. El solicită recăpătarea suveranității țării față de Uniunea Europeană și respinge aderarea la zona euro.

Partidul fondat de Babis, denumit ANO (prescurtare de la „Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți” care este totodată și „da” în cehă) este de centru, tehnocrat și pro-business. ANO, care respinge etichetele politice, a atras alegătorii atât din stânga cât și din dreapta eșicherului politic, reducând astfel sprijinul de care se bucurau partidele tradiționale. Babis spune că ANO își propune să înlocuiască stânga și dreapta cu „bunul simț”

„Politicienii din Europa Occidentală continuă să ne spună că este datoria noastră să ne conformăm dorințelor imigranților, ca să respectăm drepturilor omului. Dar ce se întâmplă cu drepturile omului în cazul germanilor sau al maghiarilor? De ce britanicii ar trebui să accepte ca bogăția, care a fost creată în multe generații înaintea lor, să fie consumată de oameni … care reprezintă un risc major pentru securitate și a căror dorință nu este să se integreze, ci să distrugă cultura europeană?” a spus Andrej Babis, candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Cehe.

Andrej Babis, născut în Slovenia și fost ministru al Finanțelor este un critic vehement al cancelarului german Angela Merkel pentru politica ușilor deschise privind imigranții, conduce în sondajele electorale dinaintea alegerilor generale care vor da noul premier, programate pe 20 octombrie. El consideră ca adoptarea euro ar fi „o altă problemă care ar implica amestecul Bruxelles-ului”. De asemenea, el declară că intenționează să reducă cheltuielile guvernamentale, să interzică oamenilor de a mai fi „paraziți” și să se bazeze pe sistemul de protecție socială și că va lupta pentru interesele cehe în străinătate. Babis este adesea denumit „Donald Trump de Cehia”.

Un sondaj recent arată că sprijinul pentru ANO a crescut la 30,9%, în timp ce sprijinul pentru social-democrații cehi a scăzut la 13,1%. Partidul Comunist pro-rus Bohemia și Moravia are doar 11,1%, iar Partidul Național Democrat Civic 9,1%. TOP 09, singurul partid declarat în mod categoric pro-UE, nu va depăși bariera de intrare în Parlament de 5%, fiind susținut de doar 4,4% din alegătorii cehi.

Abordarea lui Babis față de UE este pragmatică: „Ne dau bani, așa că statutul de stat membru UE este avantajos pentru noi”. El nu dorește ca Republica Cehă să părăsească UE, dar se opune ideii de a adera la zona euro: „Nu euro. Nu vrem euro. Nu vrem să avem euro aici. Toată lumea știe că este o monedă falită. Este vorba de suveranitatea noastră. Vreau koruna cehă și o bancă centrală independentă. Nu vreau un alt subiect ca Bruxelles să se mai poată amesteca”.RELATED ARTICLES