spot_img
AcasăEuropaCriza refugiaţilor: Acord între Uniunea Europeană şi Turcia


Criza refugiaţilor: Acord între Uniunea Europeană şi Turcia

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord cu premierul Davutoglu, reprezentantul Turciei, în ceea ce priveşte stoparea fluxului de imigranţi ilegali care traversează graniţa turcă şi ajunge în Grecia. Înţelegerea va intra în vigoare începând cu 20 martie, cele două părţi încercând astfel să rezolve cea mai gravă criză a refugiaţilor cu care se confruntă Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Principalele prevederi ale acordului

– pentru fiecare imigrant relocat, Uniunea Europeană se obligă să primească un refugiat sirian din taberele aflate în Turcia. Plafonul maxim este de 72.000 de persoane. În cazul în care numărul este depăşit, acordul trebuie revizuit

– Ajutorul financiar iniţial de 3 miliarde de euro va fi dublat până în 2018

– Vor fi deschise noi capitole de negociere cu Turcia în privinţa aderării la blocul comunitar. Pentru a menaja Cipru – care respinge accelerarea procesului de aderare până când guvernul turc nu permite autorităţilor de la Nicosia tranzitarea traficului pe aeroporturile şi în porturile din Turcia – oficialii europeni vor începe discuţiile pe capitolul 33, politica bugetară, înainte de a trece mai departe.

– De asemenea, se doreşte ca până la sfârşitul lui iunie 2016, vizele pentru cetăţenii turci să fie eliminate. Totuşi, este greu de crezut că termenul va fi respectat, Turcia fiind nevoită să îndeplinească 72 de condiţii pentru a primi acceptul Uniunii Europene.

Naţiunile Unite şi mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului se tem că acordul ar încălca legislaţia internaţională. Aceasta interzice expulzarea colectivă a refugiaţilor şi, în plus, ţara în care sunt trimişi trebuie să primească statut de ţară sigură. Pentru a evita un asemenea scenariu, acordul prevede faptul că fiecare cerere de azil va fi tratată individual, de către o comisie care se va deplasa în insulele greceşti. Singura problemă este reticenţa guvernului de la Ankara în a accepta schimbarea legislaţiei proprii în aşa fel încât să se conformeze prevederilor internaţionale. Astfel că statutul de „ţară sigură” este îndoielnic.

Înţelegerea de la Bruxelles vine în contextul deteriorării libertăţii de exprimare în Turcia, principalul ziar al opoziţiei – Zaman – şi agenţia de presă Cihan fiind preluate de Guvern în ultimele două săptămâni.


















RELATED ARTICLES