spot_img
AcasăEuropa(UPDATE) Vineri, doliu național pentru victimele din ITALIA


(UPDATE) Vineri, doliu național pentru victimele din ITALIA

Au fost găsite și identificate trupurile tuturor românilor care și-au pierdut viața în cutremurul din Italia. Premierul Dacian Cioloș a propus ca vineri, 2 septembrie, să fie declarată zi de doliu naţional în memoria cetăţenilor români decedaţi în catastrofa din Amatrice.

Dacian Cioloș i-a vizitat marţi pe cei patru cetăţeni români răniţi în cutremur, internaţi în spitalele din Italia, apoi s-a întâlnit cu familiile celor din tabăra de sinistraţi din zona Amatrice. Șeful Executivului a participat alături de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, dar și de la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului. La slujbă au fost prezenți și preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi premierul Matteo Renzi. Tot marți, două transporturi funerare cu trupurile a şapte cetăţeni români au ajuns în România. Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, 11 români au murit în cutremur, 6 sunt răniţi şi alți aproximativ 30 se află în taberele de sinistraţi. Guvernul de la București a decis acordarea unor ajutoare financiare de câte 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, în sumă de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea după cataclism. De aceste ajutoare urmează să beneficieze aproximativ 50 de familii.viewscnt

Cutremurul cu magnitudinea 6,2 s-a petrecut în 24 august, la ora locală 3.36 (adică 4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Peste 1.050 de replici seismice au afectat apoi zona. Cele mai multe dintre persoanele decedate sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, fapt care face și mai dificilă identificarea corpurilor. Aproximativ 2.500 de oameni au rămas fără adăpsot în urma celui mai sângeros seism din Italia din 2009 încoace.


RELATED ARTICLES