spot_img
AcasăEuropaDe anul viitor, BCE va înjumătății volumul achizițiilor de active


De anul viitor, BCE va înjumătății volumul achizițiilor de active

Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce la jumătate, din ianuarie 2018, volumul achizițiilor lunare de active, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE), pe fondul redresării economiei.

De asemenea, BCE a extins cu nouă luni programul, optând să achiziționeze mai puține obligațiuni dar pentru o perioadă mai îndelungată, pentru a-i reasigura pe investitori că va oferi mult timp o politică monetară relaxată.

„Dacă perspectivele devin mai puțin favorabile sau în cazul în care condițiile financiare nu mai sunt în concordanță cu înregistrarea de noi progrese în direcția unei ajustări susținute a traiectoriei inflației, Consiliul guvernatorilor este pregătit să extindă dimensiunea și/sau durata programului”, se precizează în comunicatul BCE.

De la 1 ianuarie 2018, BCE va continua timp de nouă luni să cumpere active, valoarea totală a programului urmând să depășească 2.500 de miliarde de euro.

La ședința de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.


RELATED ARTICLES