spot_img
AcasăEuropaDe ce neîncrederea germană a făcut ca "Mein Kampf" să fie din...


De ce neîncrederea germană a făcut ca „Mein Kampf” să fie din nou o carte de succes

Când drepturile de proprietate intelectuală ale lui Adolf Hitler erau aproape de a expira, Germania s-a confruntat cu alegerea dificilă a modului optim de gestionare a scrierilor omului care a fost în centrul celui mai negru capitol din istoria sa. Pentru 70 de ani, ministrul de finanţe al Bavariei a exercitat drepturile de proprietate intelectuală ale lui Adolf Hitler.

Făcând asta, a prevenit republicarea celebrul tratat politic antisemit „Lupta Mea” în Germania. Germania a avut de ales între abordarea liberală preferată de Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Israel, având încredere şi lăsând în mâna societăţii civile problema cărţii antisemite. Cealaltă opţiune era, aşa cum a făcut Austria şi alte ţări în trecut, să emită o cenzură totală a cărţii lui Hitler.

Germania a refuzat ambele opţiuni, favorizând, în schimb, abordarea paternalistă. Statul bavarez a dat jumătate de milion de euro Institului pentru Istorie Contemporană din Munchen, un institut semi-privat, pentru a scoate de sub tipar o carte adnotată critic a ediţiei princeps. În acelaşi timp, a declarat că va da în judecată orice editură care publică ediţia fără adnotările de rigoare. Întreaga analiză poate fi citită AICI: http://www.bbc.com/news/world-europe-36536317.


RELATED ARTICLES